Του Γιώργου Αρχόντα*
Δύο στα τρία μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ προτείνουν η κυβέρνηση, εφόσον βρεθεί ενώπιον σχετικού διλήμματος, να επιλέξει τη μείωση της άμεσης φορολογίας για την ανακούφιση κυρίως της μεσαίας τάξης, έναντι ανάλογης μείωσης των έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ.
Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Αύγουστο απάντησαν συνολικά 47 Ελληνίδες και Έλληνες οικονομολόγοι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα (64%), προκρίνουν την επιλογή της μείωσης των άμεσων φόρων, ενώ το 21% διαφωνεί με αυτήν. Το 15% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών.
Τα μέλη του Πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, υπογραμμίζουν τα εξής βασικά σημεία:
Πρώτον, επισημαίνουν την ανάγκη ξεκάθαρου προσδιορισμού της μεσαίας τάξης, μιας κατηγορίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με ποικίλο περιεχόμενο στον δημόσιο διάλογο της χώρας. Ακόμη όμως και αν η μεσαία τάξη περιγραφεί με σαφή εισοδηματικά άνω και κάτω όρια όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ, αρκετοί απαντήσαντες υπογραμμίζουν ότι δεν είναι ομοιογενής στη σύστασή της, γεγονός που δεν καθιστά αυτονόητα ενιαία την προσήκουσα φορολογική αντιμετώπιση των μελών της.
Στην ίδια κατεύθυνση, επισημάνθηκε η ανάγκη προσδιορισμού των συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων που θα αναλαμβάνονταν στο πλαίσιο των δύο επιλογών. Για παράδειγμα, η επιμέρους αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ρυπογόνου παραγωγής και κατανάλωσης δεν ακυρώνει αναγκαστικά την επιδίωξη της κατά τα άλλα γενικής φορολογικής ελάφρυνσης. Επίσης, τονίστηκε πως η επιλογή της μείωσης της άμεσης φορολογίας θα έχει διαφορετικά επιμέρους αποτελέσματα ανάλογα με τα μέσα που θα επιλεγούν προς τούτο (πχ αύξηση του αφορολογήτου ορίου έναντι της ελάττωσης των φορολογικών συντελεστών).
Ακόμη, αρκετοί απαντήσαντες υπενθύμισαν την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, στόχος που προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές να αποδίδουν περισσότερα δημόσια έσοδα, αλλά και να κατανέμεται δικαιότερα το φορολογικό βάρος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει τέλος ότι παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, η ανάγκη μείωσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης δεν αμφισβητήθηκε σχεδόν από κανένα μέλος του Πάνελ.
Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και μπορείτε να το βρείτε διαδικτυακά στην kathimerini.gr.
Σχετικά άρθρα