Με αφορμή την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της λειτουργίας του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων, το ΚΕΦίΜ συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δώδεκα πρώτων Ερωτήσεων σε μία συγκεντρωμένη απολογιστική έκθεση. Στο πλαίσιο της σταθερής μας συνεργασίας, τα αποτελέσματα του Πάνελ δημοσιεύονται στην αρχή κάθε μήνα στην έντυπη και ηλεκτρονική Καθημερινή καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ.
Γιώργος Αρχόντας
Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2020 από το ΚΕΦίΜ για να καταγράψει και να αναδείξει τις απόψεις κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής, για να διαλύσει ευρέως διαδεδομένους μύθους ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, και να παρουσιάσει με τρόπο εύληπτο στο ευρύ κοινό τον οικονομικό τρόπο σκέψης και ιδίως τα σημεία εκείνα όπου η επιστημονική κοινότητα συναινεί, αλλά κι εκείνα όπου οι απόψεις διίστανται κατά ενδιαφέροντα τρόπο.
Μέσα σε ένα χρόνο, λάβαμε συνολικά 603 απαντήσεις και σχόλια από 76 διαπρεπείς οικονομολόγους που ενεργοποιούνται σε ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες 10 χώρες. Σε μια ευρεία θεματολογία που κυμάνθηκε από τη φορολογία και το ασφαλιστικό, μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας και το μέλλον της τηλεργασίας, τα μέλη του Πάνελ εμπλούτισαν με πολύτιμα επιχειρήματα τον δημόσιο διάλογο και έδωσαν αφορμές για περαιτέρω εποικοδομητικό προβληματισμό.
Στο ΚΕΦίΜ πιστεύουμε έντονα ότι ανεξάρτητα από την επιμέρους διάρθρωση των συμφερόντων στην κοινωνία, η εφαρμογή ορθών οικονομικών πολιτικών θα είναι πιο εφικτή στη χώρα μας αν οι γενικές αρχές της οικονομικής γίνουν κοινό κτήμα όλων μας – και την πεποίθησή μας αυτή τη συμμερίζεται και η συντριπτική πλειονότητα των μελών του Πάνελ όπως καταδεικνύουν μεταξύ άλλων και οι απαντήσεις στην Ερώτηση του Ιανουαρίου 2021 που είχε ως θέμα την οικονομική εκπαίδευση.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, το Πάνελ σε συνεργασία με την Καθημερινή συνεχίζεται και για δεύτερη χρονιά με τον ίδιο ενθουσιασμό και σταθερό στόχο: Να συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο, ποιοτικότερο, πιο εμπεριστατωμένο διάλογο για τα ζητήματα της οικονομίας που κρίνουν το μέλλον της χώρας μας, το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.
Πιστεύω στη δύναμη της υψηλής ποιότητας έρευνας που μπορεί να βοηθήσει τους δημοσιογράφους, τους αφοσιωμένους πολίτες και άλλους πολιτικούς και μη παράγοντες να λάβουν ενημερωμένες οικονομικές αποφάσεις και να δημιουργήσουν μια πιο εκτενή άποψη για τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ζωής. Για αυτόν τον λόγο, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ. Το ΚΕΦίΜ, μέσω των Ερωτήσεων του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων, παρέχει αμερόληπτες απόψεις για ζωτικά θέματα πολιτικής. Σε περιόδους αβεβαιότητας, όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλημμυρίζουν με ψεύτικες ειδήσεις και υποτιθέμενους ειδικούς που μπορούν να πείσουν το κοινό για την επιπεδότητα της γης, απαιτούνται πιο δομημένες και έγκυρες πληροφορίες. Εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να επιβιώσει για πολλά ακόμη χρόνια.
Εύη Παππά, Καθηγήτρια Μακροοικονομικών, Universidad Carlos III, Μαδρίτη
Είναι καίριας σημασίας η πρωτοβουλία του ΚΕΦΙΜ καθώς η ενίσχυση του επενδυτικού αλφαβητισμού συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη στήριξη της οικονομίας ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η πανδημία ήρθε να προστεθεί στις ανακατατάξεις που υπαγορεύει ο στόχος της κλιματικής και ψηφιακής αλλαγής. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης (financial literacy) στο πλαίσιο συμμετοχής της στις σχετικές εργασίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. H ESMA έχει συμπεριλάβει τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση στον στρατηγικό σχεδιασμό της για τη διετία 2020-2022 και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει ενεργά στις σχετικές έρευνες και δράσεις.
Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Η προσπάθεια του ΚΕΦΙΜ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα είναι αξιέπαινη. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δημοσίευση της έρευνας με τις απαντήσεις των κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρισίμων ερωτήσεων οικονομικής πολιτικής, σχετικών με τη φορολογία, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, το ασφαλιστικό και τη διαχείριση της πανδημίας. Ακούγοντας και διαβάζοντας τις απόψεις των κατ’ εξοχήν ειδικών γινόμαστε σοφότεροι, ορθολογικότεροι και αποφεύγουμε σφάλματα στις αποφάσεις μας.
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Με το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων, το ΚΕΦίΜ απαντά στην πιεστική ανάγκη της στενότερης σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας των οικονομολόγων με την κοινή γνώμη. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, πιστεύω ότι το Πάνελ συνέβαλε με επιχειρήματα τόσο στη διάλυση ευρέως διαδεδομένων μύθων ως προς το πώς λειτουργεί η οικονομία, όσο και στην εκλαϊκευση του οικονομικού τρόπου σκέψης με αφορμή κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Είμαι βέβαιος ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα τα βρούμε μπροστά μας στην ενίσχυση της ποιότητας του δημόσιου και πολιτικού διαλόγου. Καλή συνέχεια λοιπόν!
Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικών, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ
Συγχαρητήρια στο ΚΕΦΙΜ. Επί ένα χρόνο, μάζεψε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την Ελληνική οικονομία από διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε θέματα όπως η φορολογία, οι συντάξεις, ο ρόλος των αγορών, ο σωστός δρόμος για την ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν, και όπου διαφωνούν το κάνουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Κατά την γνώμη μου, η συλλογή αυτών των απαντήσεων υπογραμμίζει και την διάσταση μεταξύ δημοφιλών απόψεων στο γενικό κοινό και της μεγάλης πλειοψηφίας των οικονομολόγων.
Νίκος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών των Δικτύων, Stern School of Business, NYU
—
Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.
Σχετικά άρθρα