Αν και η φιλελεύθερη δημοκρατία επικράτησε θεσμικά από το 1991 και κατάφερε να προσφέρει μια αδιαμφισβήτητα καλύτερη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους έως και τα τέλη της δεκαετίας του 2000, την τελευταία δεκαετία, οι απειλές της οικονομικής κρίσης, η άνοδος του λαϊκισμού και η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας του Covid-19 φαίνεται να αμφισβητούν την επιβίωσή της.
Οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις αντίθετα προς τις υποσχέσεις τους
δεν φαίνεται να ενισχύουν τη δημοκρατική συμμετοχή.
Τα λαϊκιστικά κόμματα κατάφεραν να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια αρκετές εκλογικές νίκες και να διαβρώσουν τους φιλελεύθερους θεσμούς των σύγχρονων δημοκρατιών.
Στα καλά νέα, τα πιο πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένες λαϊκιστικές παλίρροιες έχουν αντιστραφεί, ενώ εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα πολιτικής και η ανθεκτικότητά της στις λαϊκιστικές απειλές φαίνεται να είναι ισχυρή – μακροπρόθεσμα.
Οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν ότι λαϊκιστά ή ανελεύθερα καθεστώτα
δεν αντιμετώπισαν επιτυχημένα την πανδημία.
Παρά ορισμένα αισιόδοξα εκλογικά αποτελέσματα, οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να επαναπαύονται και εξακολουθούν να οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εκμεταλλεύεται ο λαϊκισμός, δείχνοντας συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα των φιλελεύθερων πολιτικών.
Η έρευνα περιλαμβάνει τέλος, ορισμένες προτάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα πολιτικά κόμματα να περιορίσουν τον εκλογικό αντίκτυπο και τις πολιτικές επιπτώσεις των λαϊκιστικών.
Την έρευνα επιμελήθηκε ο Συντονιστής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Σπουδών, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνος Σαραβάκος.
Δείτε πιο αναλυτικά στο policy brief:
Ολόκληρο το policy brief, στα αγγλικά, θα βρείτε εδώ:
Σχετικά άρθρα