Η αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής έγινε εμφανής κατά την εκτίναξη των λογαριασμών στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κεφάλαιο 1 περιγράφει πώς πολιτικές όπως οι έκτακτοι φόροι, οι πράσινες βιομηχανικές στρατηγικές και τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας βλάπτουν τις προσπάθειες για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Υποστηρίζεται μια απλούστευση, λιγότερο επαχθή προσέγγιση, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, όπως ο έλεγχος των τιμών, την κατάργηση των επιδοτήσεων, ακόμη και την ιδιωτικοποίηση ή τη διάλυση των κρατικών μονοπωλίων. Επιπλέον, το κεφάλαιο περιγράφει πώς η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία ενθαρρύνει την παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αντί για πράσινες βιομηχανικές πολιτικές.
Το Κεφάλαιο 2, το οποίο υπογράφουν ο Συντονιστής Ερευνών του ΚΕΦΙΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος και ο Χρήστος Μαντάς, υπογραμμίζει την αποτυχία των πολιτικών απαγόρευσης των ναρκωτικών και της νικοτίνης. Εξετάζει πώς οι απαγορεύσεις, οι ρυθμίσεις και η υπερφορολόγηση έχουν τροφοδοτήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, έχουν αυξήσει την πίεση στα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης και έχουν προκαλέσει περισσότερο οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την επιτυχημένη προηγούμενη προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για το άτμισμα και τις αποτελεσματικές πολιτικές αποποινικοποίησης των ναρκωτικών της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το Κεφάλαιο 3 ασχολείται με τις δυσκολίες των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξανόμενων χρεών. Η μελέτη αποκαλύπτει ένα έλλειμμα στις ευρωπαϊκές συνταξιοδοτικές εισφορές που προκύπτει από την ασθενή επένδυση σε κεφαλοποιητικά συστήματα. Το κενό, που εκτιμάται στο 5,6% του ΑΕΠ της ΕΕ ή 823 δισ. ευρώ το 2021, είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τους φορείς χάραξης πολιτικής να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς αυτά καθίστανται μη βιώσιμα.
Στο Κεφάλαιο 4 υπογραμμίζεται η αποτυχία να ακολουθηθεί η τεκμηρίωση στη γεωργική πολιτική, με επισημάνσεις για τις αναποτελεσματικές κρατικές μελέτες και την υπερρύθμιση καινοτομιών όπως οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ). Μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.
Τη μελέτη συνδημοσιεύει και παρουσιάζει στη χώρα μας το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EPiCENTER).
Μπορείτε να βρείτε τα κείμενα πολιτικής για τα ναρκωτικά, την ψηφιακή εκπαίδευση, το συνταξιοδοτικό και την ενέργεια εδώ.
Σχετικά άρθρα