Του Αλέξανδρου Σκούρα*
Ένα από τα παράδοξα αυτών των εκλογών, είναι πως ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση του, ομολογουμένως ασήκωτου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φορολογικού βάρους. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 29η θέση από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την φορολογική της ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με τον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (International Tax Competitiveness Index) που συντάσσει κάθε χρόνο από το 2014 το Tax Foundation. Πρόκειται για μια επίδοση που αντανακλά τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης τόσο στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, όσο και στην επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές νέων επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Ακόμη, τα μη ρεαλιστικά επίπεδα φορολόγησης επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας καθώς δημιουργούν κίνητρα για φοροδιαφυγή και άλλου είδους παρακάμψεις των επίσημων κανόνων του κράτους.
Το ΚΕΦίΜ, για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα που θα είχε η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάστηκε με το Tax Foundation. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά: Η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέβαλλε τη συνολική κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, καθώς η μικρή βελτίωση στην επίδοση της χώρας στις επιμέρους κατηγορίες δεν θα επαρκούσε για την αντίστοιχη βελτίωση της κατάταξης. Αντιθέτως, η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας θα βελτίωνε την κατάταξη της χώρας κατά 5 θέσεις, καθώς θα οδηγούσε στην 24η θέση από τη σημερινή 29η.
Παρά το γεγονός ότι οι προτεινόμενες από τη Νέα Δημοκρατία φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι όσο τολμηρές θα μπορούσαν να είναι, φαίνεται να επαρκούν για τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας η οποία, σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, μπορεί να ενθαρρύνει σημαντικά την προσέλκυση εγχώριων και ξένων νέων επενδύσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, οι φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν συνιστούν κάποια αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.
Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πιο τολμηρές προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας όπως αυτή του ΚΕΦίΜ για την εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20%. Σε κάθε περίπτωση, κρατώντας σταθερά το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα, οι φιλελεύθεροι επικροτούμε κάθε πολιτική που μειώνει ουσιαστικά τη φορολογική επιβάρυνση, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων. Είναι στο χέρι όλων μας, οι μετριοπαθείς μειώσεις φόρων από την επόμενη κυβέρνηση να είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας προς τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 – στο ένθετο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Διαβάστε το άρθρο στην Καθημερινή εδώ.
Σχετικά άρθρα