Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει στη βασική της μορφή μία πρόταση για ίδρυση και λειτουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια προσπάθεια παράκαμψης – «υπερπήδησης» (leapfrogging), εντός μιας καθορισμένης περιοχής της χώρας, πολλών από τα εμπόδια και τις αβεβαιότητες που συναντούν όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και που αποτελούν σημαντικά αντικίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις.
Για τη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα έχει πιθανότητες να νομοθετηθεί συνεκτιμάται το σημερινό πολιτικό κλίμα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα με σκοπό τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης (βάσει των σημερινών πολιτικών συσχετισμών στη χώρα) για τη δημιουργία μιας ειδικής ζώνης.
Οι ειδικές οικονομικές ζώνες έχουν προταθεί και στο παρελθόν ως ένας τρόπος για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων ήταν μια «χαμένη υπόθεση» από την αρχή, δεδομένου ότι ειδικές οικονομικές ζώνες παρουσιάστηκαν ως περιοχή στην οποία οι εργαζόμενοι θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις του διεθνούς καπιταλισμού – και αυτή η εικόνα έχει αποτυπωθεί στο εκλογικό σώμα. Για να αποφύγουμε την εντύπωση ότι οι ειδικές οικονομικές ζώνες είναι άλλη μία προσπάθεια για τη συμπίεση του εργατικού κόστους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών, η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα και η προστασία τους τίθεται στην πρώτη γραμμή της λειτουργίας της ζώνης.
Για την κατάρτιση της πρότασης ελήφθησαν υπ’ όψει τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές στη χώρα, το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο και το ενωσιακό δίκαιο, παλαιότερη νομοθεσία για τις επενδύσεις, νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατεβάστε την πρόταση στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ εδώ
nisides_eleftheriasΣχετικά άρθρα