Στον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό επιστήμονα και ιστορικό Πασχάλη Κιτρομηλίδη θα απονείμει το ΚΕΦίΜ το φετινό βραβείο Προμηθέας για τη συνολική του προσφορά στην ελευθερία.
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε πολιτική επιστήμη και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard και από το 1980 έχει διδάξει ιστορία των πολιτικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Κέιμπριτζ, και Οξφόρδης, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, καθώς και στο Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Αναγέννησης Villa I Tatti του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Φλωρεντία. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιστορία της Πολιτικής Σκέψης, και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών καθώς και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.
Με το σημαντικότατο επιστημονικό του έργο, για το οποίο έχει τιμηθεί με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, και το Αριστείο Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Κιτρομηλίδης έχει αναδείξει διεθνώς τη σημασία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής ταυτότητας και την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, μέσα από τη δυναμική προσπάθεια σύνθεσης των φιλελεύθερων ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης του προεπαναστατικού ελληνισμού.
Σταθερά εμπνεόμενος από τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του κλασικού φιλελευθερισμού, ο καθηγητής Κιτρομηλίδης έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάδοσή τους στις νεότερες γενιές, με την έκδοση στα ελληνικά θεμελιωδών πηγών της φιλελεύθερης πολιτικής θεωρίας, περιλαμβανομένων έργων του John Locke, του Benjamin Constant και του Alexis deTocqueville, αλλά και στην ανάδειξη των πρόσφορων πεδίων εφαρμογής τους σε σύγχρονα ζητήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του διεθνούς περιβάλλοντος.
Με τη συμβολική αυτή αναγνώριση, το ΚΕΦίΜ έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο διανοητών όπως ο καθηγητής Κιτρομηλίδης στην κοινή προσπάθεια για περισσότερη ελευθερία στη χώρα μας.
Κατά τα προηγούμενα έτη, το βραβείο Προμηθέας συνολικής προσφοράς στην ελευθερία έχει απονεμηθεί στον Στέφανο Μάνο, τον Tom Palmer και τον Leszek Balcerowicz.
Σχετικά άρθρα