Ο Μάρκος Δραγούμης (1926-2011) ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φιλελεύθερους στοχαστές, ήταν ένας μαχητικός αρθρογράφος, συγγραφέας, και ερευνητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1926 και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη και της Αμαρυλλίδος Ζάννου.
Στη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, όταν σπούδαζε Ιατρική, εντάχθηκε στο φοιτητικό κίνημα της αριστεράς, γεγονός που τον οδήγησε σε εξορία στον Αϊ-Στράτη (1955-1956). Το 1958 εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ, ωστόσο παραιτήθηκε υπέρ του Σταμάτη Μερκούρη.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 συμμετέχει στο κίνημα ειρήνης και δημοσιογραφεί στις εφημερίδες Αυγή και Δημοκρατική Αλλαγή. Αργότερα, το 1966 μεταναστεύει στην Αγγλία, όπου θα μελετήσει το ιατρικό σύστημα περίθαλψης. Πρωτού καταφέρει όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του εκεί, στην Ελλάδα ξεσπά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η επιβολή της δικτατορίας τον παρακινεί να συμμετάσχει στην αντιδικτατορική επιτροπή των Ελλήνων του Λονδίνου και την προσπάθεια ανατροπής της χούντας.
Από το 1969 θα εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, θα εγκαταλείψει την αριστερά μετά τα γεγονότα της Πολωνίας, και θα αναλάβει σημαντικές θέσεις στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαρσοβία και τέλος το Τμήμα Ελληνικής Μετάφρασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη διάρκεια της ζωής του ο Μάρκος Δραγούμης συνέγραψε πλήθος άρθρων, μελετών, βιβλίων και μεταφράσεων με οικονομικό και πολιτικό – ιστορικό περιεχόμενο. Σημείο αναφοράς της συγγραφικής του πορείας ήταν φυσικά το βιβλίο Πορεία προς τον φιλελευθερισμό (1991), το οποίο έχει εκδόσει το ΚΕΦίΜ το 2010 (Εκδόσεις Παπαζήση) και αργότερα το 2019 (Εκδόσεις Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.).
Μάθετε σε λιγότερο από 4 λεπτά τους βασικούς σταθμούς της ζωής, της πορείας και του έργου του μεγάλου Έλληνα φιλελεύθερου στοχαστή, μέσα από το βίντεο που έφτιαξε το ΚΕΦίΜ προς τιμήν του και προβλήθηκε το 2019 στα Βραβεία Προμηθέας.
Προς τιμήν του Μάρκου Δραγούμη λειτουργεί και δραστηριοποιείται η “Στέγη Μάρκου Δραγούμη”, η οποία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και αποτελεί πρωτοβουλία της συζύγου του Λένας, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Η αξιοποίηση του χώρου της Στέγης, σκοπό έχει να αναδείξει το όραμα του στοχαστή στην αξία του πρωτείου του ατόμου και των δικαιωμάτων του και το ρόλο του στη δημιουργία μιας πραγματικά φιλελεύθερης κοινωνίας. Μάθετε περισσότερα για τη Στέγη Μάρκου Δραγούμη και το έργο της στην ιστοσελίδα της Στέγης.
Το ΚΕΦίΜ στεγάζεται σήμερα στη Στέγη Μάρκου Δραγούμη (Μαιζώνος 38, Αθήνα) και φέρει τιμητικά το όνομα του Έλληνα φιλελεύθερου.
Διαβάστε εδώ το άρθρο Φιλελεύθερη Παρακαταθήκη του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΚΕΦίΜ, Νίκου Ρώμπαπα που φιλοξενήθηκε πέρυσι στο ομότιτλο αφιέρωμα του Φιλελεύθερου για τη ζωή και το έργο του Μάρκου Δραγούμη.
Άρθρο του πρώην Γραμματέα του ΚΕΦίΜ, Στρατή Κατάκου, Ένας πολύτιμος φίλος και συνοδοιπόρος, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή το 2011.
Ομιλία του Μάρκου Δραγούμη από την παρουσίαση του βιβλίου του, τον Ιάνουαριο του 2011 στη Στοά του Βιβλίου. Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν ο Θάνος Βερέμης, ο Γιώργος Παγουλάτος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και ο Στέφανος Μάνος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πάσχος Μανδραβέλης.
Σχετικά άρθρα