Στις αρχές του 2020 στο ΚΕΦίΜ πήραμε την απόφαση στη διάρκεια της νέας χρονιάς να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζοντας το έργο που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα έτη και εξελίσσοντας νέες ιδέες.
Παρότι οι ιδιαίτερες συνθήκες, δεν επέτρεψαν τελικά τη διοργάνωση του δεύτερου κύκλου της Φιλελεύθερης Ακαδημίας, οι ίδιες συνθήκες μας έδωσαν το κίνητρο και την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε εισηγητές από το εξωτερικό, αλλά και δεκάδες συμμετέχοντες που ζουν εκτός Αθηνών, ή ακόμη εκτός Ελλάδος.
Ένα από τα νέα μας εκπαιδευτικά προγράμματα ήταν η σειρά 6 θεμελιώδη βιβλία για την ελευθερία – το πρώτο book club του ΚΕΦίΜ, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου. Στη διάρκεια των έξι αυτών εβδομάδων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι βασικές ιδέες έξι εκ των πλέον σημαντικών φιλελεύθερων βιβλίων που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά τα τελευταία χρόνια.
Στόχος του προγράμματος ήταν η συστηματική μελέτη και ανάλυση των βασικών επιχειρημάτων ενός ευρέος φάσματος φιλελεύθερων στοχαστών και η εμβάθυνση στη φιλελεύθερη σκέψη.
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος και κύριος εισηγητής του προγράμματος ήταν ο Γιώργος Αρχόντας, διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας και οικονομικής θεωρίας, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Στο book club συμμετείχαν συνολικά 7 εισηγητές και 22 συμμετέχοντες.
Παρακάτω θα βρείτε τα βιβλία που επιλέχθηκαν σε αυτή τη σειρά σεμιναρίων, τους εισηγητές, και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε απολογιστικά.
Το βιβλίο:
Ο Δρόμος προς τη Δουλεία, το δημοφιλέστερο και πλέον πολεμικό έργο του Φρίντριχ Χάγιεκ. Γραμμένο ενόσω ακόμα μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά το διάστημα 1940-3, μια ηχηρή προειδοποίηση έναντι της δημοφιλούς εκείνη την εποχή προοπτικής της διατήρησης των έκτακτων μέτρων κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και της κοινωνίας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της πολεμικής προσπάθειας.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Δημήτρης Δημητράκος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απόφοιτος του London School of Economics, Πρόεδρος του Ομίλου Ανοιχτή Κοινωνία και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.
Το βιβλίο:
Το Περί Ελευθερίας του Τζον Στούαρτ Μιλλ, μια λαμπρή σύνθεση των ιδεών του φιλελευθερισμού και του ωφελιμισμού. Το βασικό επιχείρημα του Μιλλ είναι πως μια κοινωνία που βασίζεται στην ατομική ελευθερία παράγει θετικά, επωφελή αποτελέσματα τόσο για τα άτομα, όσο και συνολικά.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών στο ΚΕΦίΜ.
Το βιβλίο:
Η Προέλευση του Χρήματος, ένα μικρού μεγέθους δοκίμιο, αντιστρόφως ανάλογο της σημασίας του. Ο ιδρυτής της Αυστριακής Οικονομικής Σχολής, Καρλ Μένγκερ περιγράφει στο κείμενο αυτό την εξελικτική, εθελούσια, αυθόρμητη ανάδυση του χρήματος ως μέσου συναλλαγής μεταξύ των ανθρώπων, καταρρίπτοντας εμφατικά την υπόθεση ότι φαινόμενα όπως το χρήμα προϋποθέτουν την προς τούτο σχεδιαστική βούληση κάποιας αρχής.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Άρης Τραντίδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.
Το βιβλίο:
Πού οφείλεται η σχεδόν ανακλαστική αποστροφή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού προς τον καπιταλισμό, παρά τα σημαντικά οφέλη που παράγει για τα άτομα και τις κοινωνίες; Ο Λούντβιχ φον Μίζες στο βιβλίο Αντικαπιταλισμός αναζητά τις βαθιές ψυχολογικές αιτίες αυτής της προκατάληψης, και τις εντοπίζει συμπυκνωμένες σε μία λέξη: τη μνησικακία.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.
Το βιβλίο:
Ένα από τα πλέον επιδραστικά έργα υπέρ των ιδεών και των πολιτικών της ελευθερίας, το Καπιταλισμός και Ελευθερία του Μίλτον Φρίντμαν ήταν το έργο που έκανε ευρύτερα γνωστό τον Μίλτον Φρίντμαν πέρα από το ακροατήριο των ειδικών οικονομολόγων. Στο έργο αυτό, που κυκλοφόρησε σε μία εποχή όπου η κεϋνσιανή προσέγγιση του μεγάλου και πολυδάπανου κράτους κυριαρχούσε, επαναδιατυπώνονται τα επιχείρηματα υπέρ της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας και εφαρμόζονται σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.
Το βιβλίο:
Ο Κοινός Νους του Τόμας Πέιν, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και επιδραστικά πολεμικά δοκίμια που προετοίμασαν ιδεολογικά και ηθικά την Αμερικανική Επανάσταση, τόσο που ο Τζων Άνταμς δήλωσε χαρακτηριστικά “χωρίς την πένα του συγγραφέα του Κοινού Νου, το ξίφος του Ουάσινγκτον θα είχε υψωθεί εις μάτην“.
Οι εισηγητές:
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Αρχόντας και ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ).
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες:
Είπαν για το πρόγραμμα:
Δηλώστε συμμετοχή:
Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι περιορισμένος αν θέλατε να συμμετάσχετε στο επόμενο book club που θα διοργανώσουμε, συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στη φόρμα που θα βρείτε εδώ για να επικοινωνήσουμε μαζί σας όταν ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα!
Σχετικά άρθρα