Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της δημοσιογράφου Ειρήνης Χρυσολωρά στην εφημερίδα Καθημερινή με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2020 του ΚΕΦίΜ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Πέμπτη 27 Αυγούστου, στη στήλη της Ελληνικής Οικονομίας.
Της Ειρήνης Χρυσολωρά
Δουλεύουμε για το κράτος σχεδόν τις μισές ημέρες του χρόνου. Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης, το 2019, από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 178 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές.
Ετσι, κατά το ΚΕΦίΜ, «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για την Ελλάδα ήταν η 28η Ιουνίου του 2019, αφού έως τότε κάθε μισθός και ημερομίσθιο προοριζόταν για τα κρατικά ταμεία.
«Την τελευταία πενταετία, σταθερά σχεδόν το μισό εισόδημα που παράγεται στην Ελλάδα (48%-50%) πηγαίνει στο κράτος. Το 2018 η Ελλάδα σημείωσε την 9η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με τις ημέρες που οι πολίτες εργάζονται για το κράτος».
Το 2019 ήταν, παρ’ όλα αυτά, μια σχετικώς καλύτερη χρονιά, υπό την έννοια ότι δουλέψαμε 3 ημέρες λιγότερο για το κράτος, σε σύγκριση με το 2018. Το ΚΕΦίΜ μάλιστα προέβλεπε ότι η βελτίωση αυτή θα συνεχιζόταν και φέτος με άλλη μία ημέρα λιγότερης δουλειάς για το κράτος, αλλά η έλευση του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια αυτά.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η χειρότερη θέση κατά το ΚΕΦίΜ σε ό,τι αφορά το πόσους φόρους πληρώνουμε, δεν θα ήταν ίσως τόσο δυσάρεστο αν η ανταποδοτικότητα των φόρων, με τη μορφή των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών, ήταν υψηλού επιπέδου.
Σχετικά άρθρα