ISBN: 978-618-5431-09-9
Εκδόσεις: Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.
Συγγραφέας: Pauline Dixon & Steve Humble
Επιμέλεια: Ξενοφών Μπαμιατζόγλου
Μετάφραση: Μυρτώ Βλιτσάκη
Σελίδες: 191
Παρουσίαση: Η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το κράτος και να ελέγχεται αυστηρά από αυτό, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνά περιβάλλεται με τη βεβαιότητα σχεδόν αυτονόητης αλήθειας. Μόνο το κράτος υποτίθεται, μπορεί να εγγυηθεί την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και να διαμορφώσει υπεύθυνους πολίτες.
Η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να έχει μόνο επικουρικό ρόλο και πρέπει να βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο εξετάζουν εμπειρικά δεδομένα από προσπάθειες εισαγωγής στοιχείων επιλογής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα εκπαιδευτικά συστήματα διαφορετικών χωρών, με διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπυξης, διαφορετική ιστορία, διαφορετικό πολιτισμό. Τα συμπεράσματά τους, αν μη τι άλλο, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαδεδομένες βεβαιότητες για τα πρωτεία του κράτους στην εκπαίδευση.
Μια έκδοση του «Φιλελεύθερου» σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης και το Institute of Economic Affairs (IEA).
Σχετικά άρθρα