Τη δέσμευσή του για αλλαγές στη φορολογική πολιτική μετά το πέρας της πανδημίας εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΚΕΦίΜ σχετικά με τον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2020 του Tax Foundation.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «Η βελτίωση για την πρώτη χρονιά, είναι υπαρκτή, αλλά είναι ακόμη μικρή σε σχέση με αυτά που έχουμε προγραμματίσει ως κυβερνητικό πρόγραμμα. Όλα αυτά έχουν πάει λίγο πίσω με βάση τα συμβάντα της πανδημίας.».
Η Ελλάδα κατατάσσεται στον Δείκτη για το 2020 στην 29η θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, με βελτίωση της συνολικής επίδοσης κατά 2,5 μονάδες, σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι «Θα έχουμε του χρόνου μια σειρά από προσωρινές μειώσεις, η μία είναι προσωρινή, είναι κατάργηση του φόρου έκτατης εισφοράς η οποία θα αλλάξει και τα πραγματικά διανεμόμενα μερίσματα.» Τέλος το 2021, σημείωσε ότι θα έχουμε μια πολύ σοβαρή διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην ιδιοκτησία.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν εκτενώς τα κύρια ζητήματα που αφορούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Από πλευράς ΚΕΦίΜ, ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σκούρας σχολίασε ότι «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου και οι υπόλοιπες χώρες αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αξία της φορολογικής ανταγωνιστικότητας» και για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Γίνεται σαφές όπως υπογράμμισε, «ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα καθώς μετά από μια δεκαετία μνημονίων και αποεπένδυσης η ανάγκη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πολιτικών που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη.»
Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην προοπτική υιοθέτησης ενός φορολογικού συστήματος με ενιαίο συντελεστή (flat tax), ενώ ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Προγραμμάτων του Tax Foundation, Daniel Bunn, παρουσίασε στοχευμένες φορολογικές αλλαγές που θα έφερναν τη χώρα μας στην 22η θέση παγκοσμίως έναντι της σημερινής 29ης. «Η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη θα μπορούσε να βελτιωθεί, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων» ,μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογική της βάσης και η μείωση του ΦΠΑ στο 23%.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του Tax Foundation στα ελληνικά εδώ.
Δείτε το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης:
Μάθετε περισσότερα για τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας και τα φετινά ευρήματα.
Σχετικά άρθρα