Ποιός ήταν ο νόμος που βαθμολογήθηκε υψηλότερα από τους υπόλοιπους στον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης 2019 και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
Ο καλύτερος νόμος του έτους 2019 σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης ήταν ο Ν. 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρακάτω εξετάζουμε σε βάθος τον νόμο που συγκέντρωσε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στον Δείκτη, με σκορ 71/100. Αν και το σκορ αυτό απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί παράδειγμα καλής νομοθέτησης, είναι θεμελιώδες να αναδεικνύονται οι νομοθετικές προσπάθειες που επιχειρούν να τηρήσουν τις αρχές της καλής νομοθέτησης σε έναν σημαντικό βαθμό.
Δικαιοπολιτικά χαρακτηριστικά – Βαθμολογία 11/20
Στο πεδίο των δικαιοπολιτικών του χαρακτηριστικών ο νόμος συγκεντρώνει βαθμολογία 11/20 καθώς:
Προκοινοβουλευτική διαδικασία – Βαθμολογία 12/20
Σε ό,τι αφορά την προκοινοβουλευτική διαδικασία που προηγήθηκε της ψήφισής του ο νόμος συγκεντρώνει 12/20 εφόσον:
Κοινοβουλευτική διαδικασία – Βαθμολογία 28/30
Αξιολόγηση εφαρμογής – Βαθμολογία 20/30
Δείτε εδώ το σχετικό infographic του ΚΕΦίΜ:
Οι τέσσερεις κατηγορίες βάσει των οποίων εξετάζονται οι νόμοι στον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης αφορούν:
Τα δικαιοπολιτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το πόσα πεδία πολιτικής ρυθμίζει ο νόμος, την έκταση του, τις τροποποιήσεις άλλων νόμων που εισάγει και την ποιότητα του κειμένου του νόμου (γλώσσα, σύνταξη, κλπ).
Την προκοινοβουλευτική διαδικασία, όπως προβλέψεις για τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης, την ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των επιπτώσεων του νόμου, τη μέτρηση των διοικητικών επιβαρύνσεων που αυτός προκαλεί ή αίρει, καθώς και η τυχόν δημιουργία νέων δομών και φορέων του Δημοσίου.
Την κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή τον χρόνο συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά τυχόν τροπολογιών.
Την αξιολόγηση εφαρμογής, δηλαδή τον αριθμό των εξουσιοδοτήσεων για έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) και Υπουργικών αποφάσεων (ΥΑ), καθώς και το ποσοστό ενεργοποίησής τους εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του νόμου.
Σχετικά άρθρα