Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) στο πλαίσιο των καθιερωμένων του μηναίων βιβλιοπαρουσιάσεων, σας προσκαλεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 19:00 στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου του Cas Mudde Η ακροδεξιά σήμερα (Επίκεντρο, 2020).
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Αρχόντας, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν:
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα προβληθεί ζωντανά από τα κανάλια του ΚΕΦίΜ στο Facebook και στο YouTube.
Επιλέξτε την υπενθύμιση για να λάβετε ειδοποίηση με την έναρξη της ζωντανής προβολής.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η ακρoδεξιά επανήλθε δριμεία. Μετά από αρκετές δεκαετίες στο πολιτικό περιθώριο, η ακροδεξιά πολιτική εμφανίστηκε και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τρεις από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο -η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν τώρα έναν ριζοσπάστη δεξιό ηγέτη, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα εξακολουθούν να αυξάνουν τις επιδόσεις τους και να έχουν ολοένα και περισσότερη υποστήριξη στην Ευρώπη.
Σε αυτό το επίκαιρο βιβλίο, ο Cas Mudde, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Georgia και στο Κέντρο Ερευνών για τον Εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ένας από τους πλέον διακεκριμένους ειδικούς επί θεμάτων πολιτικού εξτρεμισμού παγκοσμίως, προσφέρει μια συνοπτική επισκόπηση του τέταρτου κύματος της μεταπολεμικής ακροδεξιάς πολιτικής, διερευνώντας την ιστορία, την ιδεολογία, την οργάνωση, τις αιτίες και τις συνέπειες, καθώς και τις αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών, του κομματικού συστήματος και των κρατικών δρώντων στις προκλήσεις που θέτουν οι ιδέες και η επιρροή της. Αυτό που ορίζει αυτή την πρόσφατη ακροδεξιά αναγέννηση, σύμφωνα με τον Mudde, είναι η είσοδός της στην κυρίαρχη πολιτική τάση και η κανονικοποίησή της στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο. Αμφισβητώντας την ορθόδοξη σκέψη σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη συμβατική και την ακροδεξιά πολιτική, ο Mudde προσφέρει μια σύνθετη και διορατική εικόνα μιας από τις βασικές πολιτικές προκλήσεις της εποχής μας.
Σχετικά άρθρα