Στο πλαίσιο των μηναίων βιβλιοπαρουσιάσεων του ΚΕΦίΜ, σας προσκαλούμε την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 19:00 σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Clientism and Economic Policy: Greece and the crisis (Το πελατειακό σύστημα και η οικονομική πολιτική: Η Ελλάδα και η κρίση, Routledge 2016) του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Άρη Τραντίδη.
Για το βιβλίο θα συζητήσουν με τον συγγραφέα ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Καζάκος και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ και μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου Γιώργος Αρχόντας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν:
Η εκδήλωση προβάλλεται ζωντανά από τη σελίδα του ΚΕΦίΜ στο Facebook και το κανάλι του ΚΕΦίΜ στο YouTube. Επιλέξτε την υπενθύμιση για να λάβετε ειδοποίηση με την έναρξη της ζωντανής προβολής.
Μη το χάσετε!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η Ελλάδα, με τη βαθιά οικονομική κρίση και τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις που γνώρισε, προβλημάτισε την Ευρώπη και τον κόσμο. Πώς εξηγούνται τα χρόνια προβλήματά της και η αδυναμία της να μεταρρυθμίσει την οικονομία της;
Το βιβλίο αξιοποιεί μια αναλυτική αφήγηση και μια συγκριτική προσέγγιση για να μελετήσει τα χαρακτηριστικά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κατά το διάστημα 1985-2015. Συμπεραίνει ότι το πελατειακό σύστημα – η επιλεκτική διανομή ωφελημάτων από πολιτικούς φορείς (πάτρωνες) στους υποστηρικτές τους (πελάτες) – δημιούργησε μια ισχυρή προκατάληψη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιμέρους πολιτικών που εμπόδισε τη χώρα να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το βιβλίο καταδεικνύει ότι το πελατειακό σύστημα διαφέρει από τη γενική εικόνα της πολιτικής των ομάδων συμφερόντων, και ότι η συνήθης θεώρηση των ατομικών συναλλαγών μεταξύ πατρώνων και πελατών δεν συλλαμβάνει πλήρως το μεγάλο εύρος και τις συνεπαγωγές του φαινομένου. Ο συγγραφέας διατυπώνει μια θεωρία του πελατειακού συστήματος και της διαμόρφωσης της πολιτικής εξετάζοντας κομβικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική οικονομία των μεταρρυθμίσεων, την αυτονόμηση της διοίκησης και την πολιτική των κομμάτων.
Πρόκειται για μια ουσιώδη συνεισφορά στη βιβλιογραφία για το πελατειακό σύστημα, τη θεωρία της δημόσιας επιλογής και τη συγκριτική πολιτική οικονομία, ιδιαίτερα χρήσιμη σε μελετητές και σπουδαστές του πολιτικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής των κομμάτων.
Σχετικά άρθρα