Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ «200 Xρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του John Templeton Foundation, το πρόγραμμα «200 Xρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» έχει ως στόχο να τεκμηριώσει και να αναδείξει τον φιλελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης, τη θεσμική καινοτομία και την ιδεολογική ηγεμονία των φιλελεύθερων διανοουμένων, αντλώντας από την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά και τα πορίσματα πρωτότυπης έρευνας στα βασικά συνταγματικά και θεσμικά κείμενα της Ελληνικής Επανάστασης, στις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν από το 1824 έως το 1832, καθώς και σε αδημοσίευτα αρχεία.
Όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας: «Σκοπός του προγράμματος του ΚΕΦίΜ για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι να ξαναγράψει την ιστορία της Επανάστασης. Το ζητούμενο για εμάς είναι η ανάδειξη των ιδεών που ενέπνευσαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και του οράματος που είχαν για μία ελεύθερη Ελλάδα.»
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος, είναι ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα πορίσματα της έρευνάς του σε μεγάλο διεθνές συνέδριο στο Ταλαχάσι της Φλόριντα (50th Annual Consortium of the Revolutionary Era Conference). Τον Αριστείδη Χατζή, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πλαισιώνει μια επιτροπή από εξέχοντες ακαδημαϊκούς με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Θάνος Βερέμης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΔΠΘ Ελπίδα Βόγλη, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης δρ. Μαριλένα Κασιμάτη, και
ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Χάρης Παπασωτηρίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το 2020, το ΚΕΦίΜ διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων MARC την έρευνα «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» που διερευνά τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων απέναντι στην Επανάσταση του 1821. Η παρουσίαση των κύριων ευρημάτων πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020, το βίντεο της οποίας είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκαν την ίδια περίοδο από τον Αριστείδη Χατζή, την Ελπίδα Βόγλη, τη Μαρία Ευθυμίου, τον Χάρη Παπασωτηρίου, και τον Διονύση Τζάκη.
Ακόμη, εγκαινιάσαμε φέτος τη συνεργασία μας με την Καθημερινή της Κυριακής, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη δημοσιευθεί 17 εκτεταμένα άρθρα του Αριστείδη Χατζή με θέμα το 1821. Τα άρθρα με την πλούσια πολυποίκιλη θεματολογία θα βρείτε στο blog της ιστοσελίδας του ΚΕΦίΜ.
Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε το πρώτο διαδικτυακό masterclass με τίτλο «10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Επανάσταση του 1821» με θέμα τις σημαντικές αλλά λιγότερο γνωστές πτυχές της Επανάστασης το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά 344 συμμετέχοντες.
Το σύντομο αυτό εισαγωγικό σεμινάριο ακολούθησε η σειρά διαλέξεων: «1821 – Η Φιλελεύθερη Επανάσταση». Στη σειρά των έξι διαλέξεων, στην οποία έλαβαν μέρος 97 συμμετέχοντες, εξετάστηκαν τα σημαντικά στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα της περιόδου, από την έναρξη της Επανάστασης μέχρι την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα, οι ποικίλλες διαστάσεις της Επανάστασης (εθνική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική) τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που συνήθως απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.
Το 2021, έτος εορτασμού για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, το ΚΕΦίΜ θα συνεχίσει την πρωτοβουλία των διαδικτυακών και ανοιχτών στο κοινό διαδικτυακών podcasts που εκκινήσαμε τον Νοέμβριο με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Επανάστασης του 1821. Στη σειρά αυτή, ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, συζητά κάθε μήνα για την Ελληνική Επανάσταση με κορυφαίους ιστορικούς.
Οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2021 δεν σταματούν όμως εκεί. Για το 2021 προγραμματίζουμε ακόμα την οργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου με θέμα το φιλελεύθερο 1821, καθώς και σειρά άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως εισαγωγικά βίντεο στην ιστορία της Επανάστασης και μια έκθεση σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα επιμεληθεί η Δρ. Μαριλένα Κασιμάτη.
Τέλος, σύντομα πρόκειται να ανακοινώσουμε και την έκδοση 5 βιβλίων με θέματα όπως τα Συντάγματα, ο φιλελεύθερος Τύπος, ο νεοελληνικός Διαφωτισμός, ο φιλελληνισμός, και η σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με τις άλλες μεγάλες επαναστάσεις της εποχής.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος από τη σελίδα «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» στο Facebook, και μέσα από την ενημερωτική λίστα που δημιουργήσαμε για την ενημέρωση του κοινού αποκλειστικά για τις δράσεις του προγράμματος που θα βρείτε εδώ.
Με την ευγενική υποστήριξη
Σχετικά άρθρα