Του Γιώργου Αρχόντα*
Δύο στα τρία μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ προτείνουν οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας όπως ο ΕΝΦΙΑ να φτάσουν εντός των προσεχών ετών να καθορίζονται από τους Δήμους και να εισπράττονται υπέρ αυτών ώστε να αποτελέσουν τη βασική πηγή των εσόδων τους.
Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Σεπτέμβριο απάντησαν συνολικά 47 Ελληνίδες και Έλληνες οικονομολόγοι. Το 66% αυτών προκρίνει τη μεταφορά των φόρων ακίνητης περιουσίας στους Δήμους, ενώ το 19% διαφωνεί. Tο 15% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών. Ενδιαφέρον είναι δε το σχόλιο που απέστειλε αντί ψήφου ο καθηγητής Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος επισημαίνει ότι διαφωνεί συνολικά με την επιβολή φόρων επί της περιουσίας, καθώς αυτοί αντιφάσκουν τόσο με την οικονομική λογική, όσο και με τη βασική αρχή της αποφυγής διπλής φορολογίας.
Τα μέλη του Πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, υπογραμμίζουν τα εξής βασικά σημεία:
Όσοι συμφωνούν με τη μεταφορά των φόρων ιδιοκτησίας στους Δήμους τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ενισχύσει τη λογοδοσία των δημοτικών αρχών, την ανταποδοτικότητα των φόρων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν κίνητρα προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Ακόμη, επισημαίνεται η δυνατότητα περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Από την άλλη πλευρά, οι επιφυλάξεις αφορούν κυρίως την πρακτική αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος από την τοπική αυτοδιοίκηση – στην οποία αρκετοί απαντήσαντες προσάπτουν ενδημική διαφθορά – καθώς και τον κίνδυνο όξυνσης των τοπικών ανισοτήτων. Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου, επισημαίνεται από αρκετά μέλη του Πάνελ η ανάγκη ύπαρξης ενός παράλληλου συστήματος στήριξης των φτωχότερων και πιο γεωγραφικά απομακρυσμένων δήμων μέσω κεντρικής χρηματοδότησης.
Ανεξαρτήτως τέλος της θετικής ή αρνητικής τους στάσης στο ερώτημα, οι απαντήσαντες ως επί το πλείστον συμφωνούν στην επισήμανση ότι η απόδοση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στους δήμους θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διασφάλιση των θεσμικών και πρακτικών προϋποθέσεων για την επιτυχή τους επιτέλεση.
Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την Τρίτη 6 Οκτωβρίου και μπορείτε να το βρείτε διαδικτυακά στην kathimerini.gr.
Σχετικά άρθρα