Η Φιλελεύθερη Ακαδημία του ΚΕΦίΜ επιστρέφει από τις θερινές διακοπές με μία ακόμα συναρπαστική θεματική.
Τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε στις σχολές σκέψης του φιλελευθερισμού, εξετάζοντας αυτή τη φορά τη Σχολή του Σικάγο, με εισηγητές τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χάρη Βλάδο και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ Γιώργο Αρχόντα. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί διαδικτυακά τις Πέμπτες 16, 23, 30 Σεπτεμβρίου και Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 – 20:30. Δείτε παρακάτω τις αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος και μάθετε περισσότερα για τις παροχές στο πλαίσιο της Ακαδημίας.
Σας περιμένουμε!
Η Σχολή του Σικάγο είναι μια από τις επιδραστικότερες σχολές οικονομικής σκέψης. Οι εκπρόσωποί της, ξεκινώντας από την πεποίθηση ότι οι αρχές της ελεύθερης αγοράς μπορούν να παράγουν τα επωφελέστερα κοινωνικά αποτελέσματα για την ελευθερία και την ευημερία των ανθρώπων, παρήγαγαν και συνεχίζουν να παράγουν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής που υπερβαίνουν το καθαυτό οικονομικό πεδίο καλύπτοντας σχεδόν κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης. Μεταξύ άλλων θα μας απασχολήσουν τα παρακάτω ερωτήματα: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης του Σικάγο στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα; Πόσο επηρέασε την οικονομική πολιτική και τη σύγχρονη πραγματικότητα; Ποιες είναι οι προοπτικές της Σχολής σήμερα; Πώς συνδέεται η Σχολή του Σικάγο με τα υπόλοιπα σύγχρονα ρεύματα της φιλελεύθερης παράδοσης;
Ημέρα | Ώρα | Θεματική | Βασικά ζητήματα |
---|---|---|---|
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου | 19:00-20:30 | Καταβολές και βασικές αρχές | -Η νεοκλασική προσέγγιση στην οικονομική επιστήμη -Η χρήση των μαθηματικών και των μοντέλων -Ο ρόλος της ορθολογικής επιλογής και των προσδοκιών -Ο ρόλος των οικονομολόγων και των πολιτικών |
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου | 19:00-20:30 | Οικονομικές κρίσεις και Μονεταρισμός | -Η Μεγάλη Ύφεση και οι οικονομικές κρίσεις -Τι να κάνουμε με τη νομισματική πολιτική; -Πόσο επηρέασαν τα “Chicago boys” το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα; -Ισχυρά σημεία και όρια του μονεταρισμού |
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου | 19:00-20:30 | Δίκαιο και οικονομία | -Το κόστος συναλλαγής -Ο ρόλος των εταιριών -Πού και πώς να παρεμβαίνει ρυθμιστικά το κράτος; -Η δικαιοσύνη ως αποτελεσματικότητα: εφαρμογές και όρια |
Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου | 19:00-20:30 | Σύγχρονες προοπτικές της Σχολής του Σικάγο | -Κριτικές από όμορες και αντίπαλες προσεγγίσεις -Ορθολογική συμπεριφορά και συμπεριφορικά οικονομικά -Εφαρμογές σε σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα |
Ο Γιώργος Αρχόντας είναι διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας και οικονομικής θεωρίας. Έχει διδάξει θεωρία θεσμών και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΕΚΠΑ, και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ΕCI). Είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.
Ο Χάρης Βλάδος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με αντικείμενο τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Επιχειρηματικότητα. Η κύρια ερευνητική του εστίαση είναι στα πεδία της επιχειρησιακής στρατηγικής, ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, οικονομικής πολιτικής, και παγκοσμιοποίησης, ενώ έχει θεμελιώσει και αναπτύξει την «προσέγγιση Stra.Tech.Man» στον χώρο μελέτης της επιχειρηματικής δυναμικής. Έχει συνεργαστεί με διάφορα ερευνητικά κέντρα και ως σύμβουλος επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για περίπου είκοσι χρόνια. Έχει συγγράψει 13 βιβλία και έχει περισσότερες από 100 συνεισφορές στη διεθνή επιστημονική έρευνα.
Γενικό κόστος συμμετοχής: € 80
Για φοιτητές/φοιτήτριες και άνεργους έως 30 ετών: € 20
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα είναι ανοιχτές έως και τις 13/9/21.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή και τον τρόπο καταβολής διδάκτρων θα βρείτε στη φόρμα συμμετοχής:
Τα προγράμματα της Φιλελεύθερης Ακαδημίας οργανώνονται σε μία από τις διεθνώς πιο διαδεδομένες και λειτουργικές πλατφόρμες εκπαίδευσης στην αγορά, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να φτιάξετε τον προσωπικό σας λογαριασμό στο πλαίσιο της συμμετοχής σας και να έχετε πρόσβαση στο οργανωμένο υλικό όλων των εκπαιδευτικών σας προγραμμάτων στα οποία συμμετέχετε. Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε με ευκολία και αμεσότητα τις ζωντανές διαλέξεις και στη συζήτηση μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Όλες οι διαλέξεις συνοδεύονται από προτεινόμενη βιβλιογραφία, άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό.
Το ΚΕΦίΜ παρέχει σε όλα τα συμμετέχοντα άτομα 5 βιβλία από τις εκδόσεις του χωρίς επιπλέον επιβάρυνση (εξαιρούνται τυχόν εξόδων αποστολής). Οι τίτλοι του Σεπτεμβρίου:
Μετά το πέρας κάθε διάλεξης σας δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσετε ένα προαιρετικό τεστ αυτοαξιολόγησης για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας!
Δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται ζωντανά τις προγραμματισμένες ώρες και ημέρες, και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολουθεί τις παρουσιάσεις. Μετά το πέρας της ζωντανής διάλεξης, παρέχεται επίσης η δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης όλων των βίντεο των διαλέξεων μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του προγράμματος.
Ο δεύτερος κύκλος της Φιλελεύθερης Ακαδημίας που θα διεξαχθεί την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 περιλαμβάνει ακόμα τις εξής θεματικές:
Οκτώβριος 2021 – Κρυπτονομίσματα: Θεωρία και πρακτική
Νοέμβριος 2021 – Φιλελευθερισμός και σοσιαλισμός
Περισσότερες πληροφορίες για το ακόλουθο προγράμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Η Φιλελεύθερη Ακαδημία είναι ένα συστηματικό διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, αλλά και φίλους της ελευθερίας ανεξαρτήτως ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τις ιδέες και τις προτάσεις του φιλελευθερισμού μέσα από συναρπαστικές διαλέξεις και εργαστήρια από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες. Υπεύθυνος της Φιλελεύθερης Ακαδημίας είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ και μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου, Γιώργος Αρχόντας.
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο academy@kefim.org
Σχετικά άρθρα