Εκδόσεις: Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.
Συγγραφέας: Friedrich Hayek
Παρουσίαση: Τα κείμενα της συλλογής παρουσιάζουν συνοπτικά τις θεμελιώδεις ιδέες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το λαμπρό θεωρητικό οικοδόμημα του κορυφαίου ίσως φιλελεύθερου στοχαστή του 20ού αιώνα. Σε αυτά τα κείμενα ο Χάγιεκ αναδεικνύει τη βαθιά σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γνώση και την ελευθερία.
Εξηγεί γιατί η γνώση που θα ήταν απαραίτητη για τον κεντρικό σχεδιασμό και τον συνειδητό έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρωθεί και να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό από μια ομάδα κεντρικών σχεδιαστών. Και γιατί μόνο οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς και οι αυθόρμητες δυνάμεις της κοινωνικής εξέλιξης, τις οποίες απελευθερώνει μια ελεύθερη κοινωνία, μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο εφικτό τρόπο αυτή την αναπόφευκτα διάσπαρτη, αποσπασματική και ατελή γνώση. Εκθέτει τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις φυσικές και τις κοινωνικές επιστήμες και δείχνει γιατί οι δεύτερες, τα οικονομικά ειδικότερα, δεν μπορούν από τη φύση τους να τεθούν στην υπηρεσία του κεντρικού σχεδιασμού.
Πραγματεύεται τα ηθικά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας και αναδεικνύει την ηθική της ανωτερότητα έναντι των ανελεύθερων κοινωνιών. Εξετάζει τον κρίσιμο ρόλο των διανοουμένων στη διάδοση των ιδεών που επηρεάζουν την κοινωνική εξέλιξη. Αναζητά το αληθινό νόημα του φιλελευθερισμού, διακρίνοντάς τον από τον συντηρητισμό και τον σοσιαλισμό, αλλά και από διάφορες στρεβλώσεις της φιλελεύθερης παράδοσης.
Τα έξι κείμενα της παρούσας συλλογής αποτελούν μια έξοχη, σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στη σκέψη του Φ. Α. Χάγιεκ. Και η σκέψη του Χάγιεκ είναι κλειδί για να κατανοήσουμε τις φιλελεύθερες ιδέες, και τελικά τα διανοητικά και αξιακά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας.
Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης και το Foundation For Economic Education.
Σχετικά άρθρα