ISBN: 978-618-5431-19-8
Εκδόσεις: Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.
Συγγραφέας: Christopher Snowdon
Μετάφραση: Φωτεινή Δασκαλάκη
Σελίδες: 174
Παρουσίαση: Οι κυβερνήσεις παρενέβαιναν κάποτε στη ζωή των ανθρώπων και περιόριζαν τις ελευθερίες τους στο όνομα της ηθικής και της θρησκείας. Σήμερα το κάνουν στο όνομα της «δημόσιας υγείας». Κυβερνήσεις, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί προωθούν έναν νέο πατερναλισμό ο οποίος έχει στόχο να σώσει, όχι την ψυχή των ανθρώπων, αλλά το σώμα τους από αμαρτίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ και η ζάχαρη. Και στη βάση αυτού του νέου πατερναλισμού βρίσκεται η αμφισβήτηση της ικανότητας των ενηλίκων να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, μια αμφισβήτηση που τρέφεται από κάποια επιστημονικά ευρήματα για τους περιορισμούς του ορθολογισμού των ανθρώπων, αλλά και από πολλές αστήρικτες απόψεις, όπως η υποτιθέμενη παντοδυναμία της διαφήμισης να χειραγωγεί τους καταναλωτές.
Με στέρεη επιχειρηματολογία και ισχυρή τεκμηρίωση, ο Κρίστοφερ Σνόουντον εξετάζει συστηματικά τα επιχειρήματα των νεοπατερναλιστών και τα απορρίπτει. Δείχνει ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι τελευταίοι είναι εμπειρικά και ηθικά αδύναμοι για να στηρίξουν τις εκτεταμένες πατερναλιστικές παρεμβάσεις και τους περιορισμούς στην ελευθερία των ανθρώπων «για το δικό τους καλό». Και επιβεβαιώνει έτσι την περίφημη φιλελεύθερη αρχή του Τζον Στιούαρτ Μιλ ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί να μη βλάπτουν τους άλλους.
Μια έκδοση του «Φιλελεύθερου» σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης και το Institute of Economic Affairs (IEA).
Σχετικά άρθρα