Ρωτήσαμε τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ τι διαβάζουν αυτές τις ημέρες και ποια βιβλία προτείνουν να διαβάσουμε την περίοδο απομόνωσης που διανύουμε.
Οι προτάσεις τους καλύπτουν πολλές και διαφορετικές προτιμήσεις: πολιτική, ιστορία, οικονομία, φιλοσοφία, επιστήμη, μυθιστόρημα, ενώ δεν λείπει και μια πρόταση για παιδιά!
Γιώργος Αρχόντας
Δημήτρης Σκάλκος. Ο μίτος της ανάπτυξης: Οικονομική ευημερία στην Ελλάδα μετά την κρίση. Επίκεντρο, 2019.
Ο Δημήτρης Σκάλκος κάθεται αυτή την περίοδο στην ηλεκτρική καρέκλα του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ. Το τελευταίο του αυτό βιβλίο, ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της χώρας μετά την κρίση, επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά φευ, μας προέκυψε η καραντίνα. Ευχομαι ο κορονοϊός με τις συνέπειές του να μην ακυρώσει αντίστοιχα και όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα γράφει ο Δημήτρης στο βιβλίο του.
Ιωάννα Τσιβάκου. Συναίσθημα και ορθολογικότητα: Η ελληνική εμπειρία. Σιδέρης, 2019.
Η Ιωάννα Τσιβάκου στο τελευταίο της βιβλίο ανατέμνει το δημοφιλές στον δημόσιο λόγο μας δίπολο “ορθολογικότητα – συναίσθημα”, με ειδική αναφορά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Παρέχει έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση για την επανεκκίνηση ενός διαλόγου που φαίνεται ότι έχει εδώ και καιρό τελματώσει πίσω από τις εκατέρωθεν και σε μεγάλο βαθμό ιδεοληπτικές περιχαρακώσεις.
Δημήτρης Δημητράκος
Νομίζω ότι αξίζει να κάτσει κανείς και να διαβάσει ένα μεγάλο βιβλίο από αυτά που συνεχώς αναβάλλονται για αργότερα. Ιδανικά, θα πρότεινα ένα μεγάλο χρονικό, όπως το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ του Σολζενίτσιν ή τις Νεκρές Ψυχές του Γκόγκολ. Τα βιβλία αυτά είναι κατάλληλα για περισυλλογή, κατά την περίοδο αυτή.
Θα σύστηνα επίσης δυο ή τρία άλλα – που συχνά αναβάλλει κανείς την ανάγνωσή τους, λόγω του μεγέθους τους. Το ένα είναι του Κarl Popper Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της. Η ελληνική μετάφραση είναι πολύ καλή. Συστήνω να μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει και τις υποσημειώσεις, που συχνά είναι μεγάλες, αλλά έχουν πολύ μεγάλο θεωρητικό ενδιαφέρον. Το άλλο είναι το The Better Angels of Our Nature (2001) του Steven Pinker – πολύ μεγάλο, αλλά και πολύ ευανάγνωστο. Και πολύ αισιόδοξο. Εγώ διαβάζω ένα επίσης μακροσκελές και επίσης αισιόδοξο, πάλι του Steven Pinker: Enlightenment Now. The Case for Reason, Science, Humanism and Progress (2018). Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα βιβλία του Yuhval Harari Homo Sapiens. A Brief History of Humankind (2011) και Homo Deus. A Brief History of Tomorrow (2016).
Μιράντα Ξαφά
Διαβάζω το Πώς Πετυχαίνουν τα Έθνη του Ρουσίρ Σάρμα, εκδόσεις διαΝέοσις. Το συνιστώ!
Αριστείδης Χατζής
NON-FICTION:
Jeremy Popkin, A New World Begins: The History of the French Revolution (Basic Books, 2019)
Η πιο πρόσφατη ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης που θα σας ενημερώσει για τις νέες εξελίξεις στην έρευνα. Μπορείτε να αρχίσετε από αυτό και να διαβάσετε αργότερα παλαιότερες προσεγγίσεις (φιλελεύθερες, μαρξιστικές κλπ.)
Holger Hoock, Scars of Independence: America’s Violent Birth (Penguin, 2017)
Πολυσυζητημένο, αμφιλεγόμενο, θα έλεγα να το διαβάσετε αν γνωρίζετε ήδη αρκετά για την Αμερικανική Επανάσταση.
C.M. Woodhouse, The Philhellenes (Hodder & Stoughton, 1969)
Δεν είναι το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε για το θέμα και βέβαια δεν είναι και ενημερωμένο. Αλλά καλογραμμένο και απαραίτητο για όποια/ον ασχολείται με το 1821.
Για την Ελληνική Επανάσταση δεν διαβάζω πια μονογραφίες κλπ. αλλά αποκλειστικά αρχεία και σώματα εφημερίδων.
FICTION:
Anthony Trollope, The Last Chronicle of Barset (Smith & Elder, 1867)
Το τελευταίο της σειράς των έξι μυθιστορημάτων του Trollope (“Chronicles of Barsetshire”). Είμαι στην αρχή ακόμα αλλά αν κρίνω από τα προηγούμενα πέντε, θα μου αρέσει πολύ. Θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα έξι “Palliser Novels” με λιγότερο ηθογραφικές και περισσότερο πολιτικές θεματικές.
Χαράλαμπος Παπασωτηρίου
Tim Alberta, American Carnage: On the front lines of the Republican civil war and the rise of President Trump.
Αφορά την αμερικανική πολιτική με έμφαση στους ρεπουμπλικανούς από το 2008 ως τις αρχές του 2019.
Timothy Snyder, The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America
Αφορά την ενίσχυση των αντιφιλελεύθερων ρευμάτων στη Ρωσία, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ (Τραμπ).
Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη
NON-FICTION:
Life, edited by John Brockman (Harper Collins Publishers, 2016)
Μια συναρπαστική συλλογή κειμένων από κορυφαίους βιολόγους, γενετιστές, φυσικούς και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν και περιγράφουν το φαινόμενο της ζωής από το μόριο του DNA και το κύτταρο, μέχρι τον εγκέφαλο, την εξέλιξη των οργανισμών σε όλον τον πλανήτη και την πρόοδο της βιοτεχνολογίας. Καλογραμμένα και κατανοητά κείμενα από σπουδαίους επιστήμονες όπως ο E.O. Wilson, o Robert Trivers, o Richard Dawkins, o Ernst Mayr, o Robert Sapolsky και πολλοί άλλοι.
Emotion, Evolution, and Rationality, edited by Dylan Evans and Pierre Cruse (Oxford University Press, 2005)
Άλλη μια εξαιρετική συλλογή καλογραμμένων κειμένων, αυτή τη φορά από σημαντικούς νευροεπιστήμονες, ψυχολόγους και φιλοσόφους που συζητούν για τα συναισθήματα και το πώς τα αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιστήμες της νόησης και της συμπεριφοράς. Βρίσκω την επιστημονική συζήτηση για το πώς διαπλέκεται το συναίσθημα με τον ορθό λόγο διαχρονικά επίκαιρη και ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
FICTION:
Στο σπίτι μας αυτόν τον καιρό είναι της μόδας ο μεγάλος βικτωριανός συγγραφέας, Anthony Trollope. Εγώ διαβάζω το The Small House at Allington. Δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμη, αλλά έχω να σας πω ότι όταν ρώτησαν τον John Major, τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, ποιο βιβλίο θα ήθελε να έχει μαζί του αν βρισκόταν μόνος του σε ένα έρημο νησί, είχε επιλέξει αυτό! Ιδανικό για εποχές οικιακού αποκλεισμού λοιπόν.
Με την ευκαιρία, προτείνω κι ένα δεύτερο βικτωριανό μυθιστόρημα, το οποίο είναι συναρπαστικό και ό,τι πρέπει για μακρόχρονη διαμονή στο σπίτι: The Moonstone του Wilkie Collins. Δεν θα σας πω τίποτα για την υπόθεση αλλά να ξέρετε ότι θεωρείται το πρώτο δυτικό αστυνομικό μυθιστόρημα!
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ:
Ο μικρότερος της οικογένειας αυτές τις μέρες ενθουσιάζεται να διαβάζει μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του μια πολύ προσεγμένη και πρωτότυπη σειρά βιβλίων για μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η σειρά λέγεται «Πανεπιστήμιο για Μικρά Παιδιά» και περιέχει τίτλους όπως Αστροφυσική, Κβαντική Φυσική και Η Επιστήμη των Πυραύλων, ειδικά διασκευασμένα να εξάπτουν την περιέργεια και την σκέψη των πολύ μικρών παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τον κακό λύκο, τη Χιονάτη, τον Αλαντίν, τους πειρατές και φυσικά τους δεινόσαυρους!
Εσείς τι διαβάζετε αυτόν τον καιρό;
Σχετικά άρθρα