Έπειτα από σύντομη παύση, η σειρά των ιστορικών podcasts του ΚΕΦίΜ “200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση” επιστρέφει το 2022 με νέο επεισόδιο!
Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής υποδέχεται ως πρώτο καλεσμένο του έτους τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βαγγέλη Καραμανωλάκη. To επεισόδιο θα προβληθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το 1986 αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το 1993 από το Ιστορικό- Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Το 1992-1993 υπήρξε υπότροφος του προγράμματος ERASMUS στο Institut fuer Byzantinistik und Neograezistik (Πανεπιστήμιο της Βιέννης) και το 1996 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για το Δρομοκαϊτειο Φρενοκομείο (1887-1903).
Το 2004 υποστήριξε τη διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 2006 εκδόθηκε επεξεργασμένη μορφή της με τον τίτλο: Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-1932 Αθήνα, IAEN Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς – Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών ΕΙΕ -43). Έχει διδάξει στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας και Κρήτης και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και Γραμματέας του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού και της Εταιρείας Μελέτης της Ιστοριογραφίας και της Θεωρίας της Ιστορίας. Έχει συμμετάσχει σε συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Μνήμων, Ιστορείν και Αρχειοτάξιο, καθώς και στις οργανωτικές επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπήρξε επιστημονικά συνυπεύθυνος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων : «Πολιτισμός και αριστερά στον 20ό αιώνα» και «Η ελληνική νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μεταπολίτευση (1940-1974)».
Υπήρξε συνεργάτης για την Ελλάδα στο πρόγραμμα της έκδοσης του πρώτου τόμου: Atlas of the Institutions of European Historiographies 1800 to the Present’ [European Science Foundation. Υπεύθυνοι προγράμματος: Lutz Raphael – Ilaria Porciani (University of Trier)]. Είναι μέλος της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής του έργου «H ελληνική ιστοριογραφία στον 20ό αιώνα. Προβληματισμοί για την εθνική ταυτότητα και τον εκμοντερνισμό», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριστεία» (ΕΣΠΑ) (επ. υπεύθυνη καθ. Φωτεινή Γαζή, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
Η σειρά podcasts με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Επανάστασης του 1821 διεξάγεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο του προγράμματος “200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση”. Στη σειρά των podcasts, ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συζητά κάθε μήνα για την Ελληνική Επανάσταση με κορυφαίους ιστορικούς. Τους ομιλητές των podcasts “200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση” μπορείτε να δείτε εδώ.
Το πρόγραμμα της σειράς ανακοινώνεται μηνιαία στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ www.kefim.org.
Με την ευγενική υποστήριξη
Σχετικά άρθρα