Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) – Μάρκος Δραγούμης παρουσίασε το σύνολο των ολοκληρωμένων μεταρρυθμιστικών προτάσεων πολιτικής “Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία”. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Απριλίου και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Μεγάρου της Παλιάς Βουλής. Στη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, τα Δημοσιονομικά και τη Φορολογία, και το Θεσμικό Πλαίσιο για την Οικονομική Ανάπτυξη την Πέμπτη 11 Απριλίου και το Συνταξιοδοτικό, τα Εργασιακά, και τα ζητήματα Εποπτείας της Αγοράς και Αδειοδότησης την Παρασκευή 12 Απριλίου.
Πέμπτη 11 Απριλίου
Εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τέως Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα περιθώρια ανάπτυξης της ελευθερίας στην Ελλάδα είναι πολλά, εντοπίζοντας περιπτώσεις που το ελληνικό πολιτικό σύστημα ακούει επιμέρους ομάδες συμφερόντων αντί για το κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΝΔ, ενώ δεσμεύεται μόνο για τις θέσεις που η ίδια παρουσιάζει, θα συνεχίσει να συζητά με τους φορείς του φιλελεύθερου χώρου έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές την Ευρώπη και την κοινή λογική.
Η κ. Διαμαντοπούλου εξήρε τον ρόλο του ΚΕΦίΜ στην “αποποινικοποίηση” του φιλελευθερισμού στον ελληνικό δημόσιο διάλογο και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια ευρεία συναίνεση για αναγκαίες αλλαγές, υπογραμμίζοντας μεταξύ αυτών τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού και συνολικότερα της διαμόρφωσης ενός νέου υποδείγματος σε σχέση με τη Μεταπολίτευση.
Ο Αλέξανδρος Σκούρας στη συνέχεια παρουσίασε την πορεία, το όραμα και τους σκοπούς του ΚΕΦίΜ καθώς και τις δράσεις του στο πλαίσιο των τεσσάρων στρατηγικών πυλώνων της διατύπωσης προτάσεων πολιτικής, της προώθησης ατομικών ελευθεριών, της προώθησης του οικονομικού αλφαβητισμού και της ενίσχυσης του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα.
1. Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση: Χρηστή διακυβέρνηση, ανάπτυξη, καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη
Ο βασικός ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Καρκατσούλης, στην παρουσίασή του υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικής προσέγγισης των ζητημάτων της λειτουργίας του κράτους και της εξέτασης της πολιτικής οικονομίας των μεταρρυθμίσεων. Υπογράμμισε ότι οι αποσπασματικές κινήσεις δεν αποδίδουν, τονίζοντας η Ελλάδα έχει κατασπαταλήσει πόρους που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν διατεθεί για την αναβάθμιση του Δημοσίου.
Ο ιδρυτής της Δράσης και τέως Υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος χαρακτήρισε το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων το μεγαλύτερο πολιτισμικό εμπόδιο στην πρόοδο της χώρας. Τόνισε πως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αποκέντρωση και η αναγνώριση πλήρους οικονομικής αυτονομίας στους Δήμους.
Η λέκτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ Έφη Στεφοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις να έχουν συστημικό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, και εντόπισε ως αφετηριακό σημείο τη διαδικασία της νομοθέτησης. Επισήμανε τέλος πως προϋπόθεση μεταρρυθμιστικής επιτυχίας είναι το νέο σύστημα κανόνων να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης και να αγκαλιάζει το ελληνικό σύστημα ώστε να μη φορεθεί σ’ αυτό ως ξένο ρούχο.
Ο σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέμα κράτους και δημόσιας διοίκησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης καθορίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία, ενώ ως σημαντικότερη μεταρρύθμιση εντόπισε τη ριζική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και τη δημοσιονομική αποκέντρωση. Τόνισε τέλος τον σημαντικό ρόλο των στελεχών της διοίκησης και της αξιοποίησης των εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Κωνσταντινίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο της δημόσιας διοίκησης καταδεικνύει την αξία των πρακτικών λύσεων. Ως σημαντικότερη μεταρρύθμιση αναγνώρισε τη θεσμική ενίσχυση της καλής νομοθέτησης καθώς και την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και της μετάβασης στον προϋπολογισμό προγραμμάτων. Τόνισε τέλος πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν απαντά το βασικό πρόβλημα του δημοσίου – ότι η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά θεωρούνται οιονεί φυσικά φαινόμενα.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση εδώ.
2. Εκπαίδευση: Από τον κρατικό έλεγχο, στη δημιουργία ελευθερίας
Ο βασικός ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για την Παιδεία, καθηγητής Εκπαιδευτικού Υλικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Δημόπουλος, στην παρουσίασή του τόνισε μεταξύ άλλων τη μεγάλη και συνεχιζόμενη απόκλιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς παρά την ύπαρξη νησίδων αριστείας, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα. Για την αναστροφή της κατάστασης η πρόταση του ΚΕΦίΜ έχει ως άξονες τη μέγιστη δυνατή εκπαιδευτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία στις σχολικές μονάδες και τα ΑΕΙ, την ενίσχυση των μηχανισμών κοινωνικής λογοδοσίας και διαφάνειας μέσω εργαλείων όπως η εκπαιδευτική επιλογή, την προώθηση της αριστείας και της αξιοκρατίας, και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ο συντονιστής της μελέτης, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία Τάσος Αβραντίνης υπογράμμισε τον μετρήσιμο χαρακτήρα και τα αυστηρά κριτήρια της πρότασης και τόνισε ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης επηρεάζει καθοριστικά όλους τους υπόλοιπους θεσμούς αλλά και ενισχύει τον ρόλο της γνώσης ως συντελεστή παραγωγής και ανάπτυξης. Επεσήμανε τέλος ότι οι Έλληνες γονείς είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα έτοιμοι να δεχθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις καθώς πληρώνουν για την παρεχόμενη εκπαίδευση.
Η Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως τόνισε την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας να στηρίξει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζητούν πλέον την αξιολόγηση. Επεσήμανε ακόμη ότι μελέτες όπως αυτή του ΚΕΦίΜ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα των αλλαγών.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΘνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι και Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Γιώργος Μαυρωτάς επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη αυτονομίας των πανεπιστημίων τόσο στη λειτουργία τους, όσο και από τα κόμματα και τόνισε το μεγάλο έλλειμμα σύνδεσης των πανεπιστημίων, της έρευνας και της παραγωγικότητας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της κινητροδοτικής αξιολόγησης.
Η Αντιπρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Πόλυ Βλάση χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΕΦίΜ ως εξαιρετική αφετηρία συζήτησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του νόμου στα πανεπιστήμια, αλλά και συνολικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της αρχής ότι τα πανεπιστήμια υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους φοιτητές.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Σχολής Χατζήβεη Γιώργος Χατζήβεης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ενώ πλήθος εκπαιδευτικών στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία προσπαθούν να κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση, οι δράσεις τους απαγορεύονται ουσιαστικά από το Υπουργείο, καθώς δεν προβλέπονται, και υπογράμμισε ότι ενώ η κοινωνία εκτιμά τα ιδιωτικά σχολεία και το έργο τους, η κυβέρνηση τα βλέπει ως «αυτοκρατορία του κακού» δημιουργώντας συνεχώς εμπόδια και στρεβλώσεις.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για την Παιδεία εδώ.
3. Υγεία: Αναδόμηση και ανασχεδιασμός λειτουργίας
Ο βασικός ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για την Υγεία, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, στην παρουσίασή του υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει επάρκεια υποδομών και γιατρών στην Ελλάδα, οι Έλληνες κατά το 90% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας, κατατάσσοντας τη χώρα στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Τόνισε ότι το 40% των δαπανών υγείας το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους – το υψηλότερο ποσοστό στον αναπτυγμένο κόσμο – και ανέδειξε ως άξονες την θεσμική αναδόμηση της υγείας, την πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού, και την απόδοση κινήτρων στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα για την προσέλκυση πόρων από το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου αναφέρθηκε σε σημεία του προγράμματος της ΝΔ και ιδίως στην έμφαση στην πρόληψη. Ακόμη τόνισε πως τα στοιχεία που διαθέτουμε για την υγεία (πχ. αριθμός καρκινοπαθών ή διαβητικών) είναι όλα κατά προσέγγιση, γεγονός που δυσχεραίνει την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και τον σχεδιασμό επιμέρους παρεμβάσεων.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ, Βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική βούληση και σταθερότητα και επεσήμανε ως θετική εξέλιξη τη συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης από τη σημερινή δημοκρατική αντιπολίτευση. Υποστήριξε ακόμη τη μετάβαση σε αποκεντρωμένο μοντέλο υπό τη μέριμνα της Περιφέρειας και τη μεταβίβαση της πρωτοβάθμιας υγείας στους Δήμους, αλλά και την πιεστική ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που συνδέονται με την ανισότιμη κατανομή της στελέχωσης στις περιφερειακές ενότητας της χώρας που οδηγεί σε υπολειτουργία πολλά νοσοκομεία και πρότεινε ότι η διασύνδεσή τους μπορεί να γίνει εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της αποδοτικότητας.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για την Υγεία εδώ.
4. Δημοσιονομική Πολιτική: Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα / Φορολογική Πολιτική: Μικρότερο κράτος και λιγότεροι φόροι
Ο βασικός ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τέως επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Παναγιώτης Λιαργκόβας στην παρουσίασή του επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το οξύ πρόβλημα το χρέους, τα δομικά προβλήματα παραμένουν και διακυβεύουν την μελλοντική βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του ΚΕΦίΜ για τη δημοσιονομική πολιτική έχει ως άξονα ένα μικρό, ευέλικτο, επιτελικό και λειτουργικό κράτος. Ακόμη, ο κ. Λιαργκόβας παρουσίασε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για τη φορολογική πολιτική που έχει επιμεληθεί η Διευθύνoυσα Σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα, Ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation, και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Μιράντα Ξαφά, που έχει ως στόχο ένα απλό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα, ήπια προοδευτικό και φιλικό προς την ανάπτυξη.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στα σημεία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια οικονομική πολιτική νέας γενιάς, με έμφαση στις επενδύσεις και την ψηφιακή οικονομία, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη δημιουργία ενός σταθερού για 10 χρόνια φορολογικού συστήματος.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος χαρακτήρισε εξαρχής λανθασμένο το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο προκάλεσε έναν φαύλο οικονομικό κύκλο, νέα τραπεζική κρίση και ύφεση, ενώ δεν καταπολέμησε κανένα γενεσιουργό αίτιο της δημοσιονομικής κρίσης. Τόνισε ότι οι αδυναμίες του δημόσιου τομέα επιμένουν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της πληρωμής των τόκων του ελληνικού χρέους με τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής ώστε να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Generation Y Αναστάσιος Σπανίδης υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των δημόσιων εξόδων και αύξησης της αποτελεσματικότητας, αλλά και αξιοποίησης των διαθέσιμων δεδομένων για την ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το κομμάτι της εργασίας ενόψει της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για τη Δημοσιονομική Πολιτική εδώ και για τη Φορολογική Πολιτική εδώ.
5. Θεσμικό Πλαίσιο για την Οικονομική Ανάπτυξη
Ο βασικός ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για το θεσμικό πλαίσιο για την οικονομική ανάπτυξη Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Αριστείδης Χατζής, επεσήμανε πως το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος εργασίας δεν δημιουργούνται νέες επενδύσεις υπογραμμίζει το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας – ότι δεν είναι ελεύθερη αγορά, όπως καταδεικνύουν οι απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας σε όλους τους κρίσιμους σχετικούς δείκτες. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του ΚΕΦίΜ εστιάζει στα πεδία της εφαρμογής των συμβάσεων, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και της πτωχευτικής διαδικασίας, τα οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επισημάνει ως ιδιαίτερα προβληματικά στη σχέση του ελληνικού κράτους με τους επενδυτές.
Ο δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη και τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλας Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί συνιστούν το βάθρο όχι μόνο της ρύθμισης αλλά και της ίδιας της υπόστασης της οικονομικής ζωής, και τόνισε την ανάγκη ευρείας υιοθέτησης της προσέγγισης της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου που εξετάζει την επίδραση των κανόνων και της λειτουργίας του δικαίου στην πραγματική οικονομία.
Ο οικονομολόγος, Senior Advisor του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ Μιχάλης Μητσόπουλος, αναφέρθηκε στη θεσμική παγίδα στην οποία βρέθηκε επί χρόνια η χώρα, καθώς αναπτυσσόταν χωρίς τους κατάλληλους θεσμούς, διαδικασία που νομοτελειακά τερματίστηκε. Επεσήμανε ακόμη ότι οι θεσμικές αδυναμίες πλέον πλήττουν και κομμάτια του παραγωγικού ιστού που ακόμη αντέχουν, ενώ τόνισε πως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών προϋποθέτει ότι οι ισχύοντες θεσμοί θα επιτρέπουν την αξιοποίησή τους.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι θεσμικό και όχι δημοσιονομικό και περιέγραψε το έλλειμμα ποιότητας των θεσμών και την επιδείνωση των επιδόσεων της Ελλάδας στους σχετικούς δείκτες κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Τόνισε τέλος την ανάγκη διασφάλισης των επενδύσεων, ολοκλήρωσης δράσεων όπως η οριοθέτηση των χρήσεων γης και ενθάρρυνσης εργαλείων όπως η διαιτησία για την εναλλακτική επίλυση εμπορικών διαφορών.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για το Θεσμικό Πλαίσιο για την Οικονομική Ανάπτυξη εδώ.
Παρασκευή 12 Απριλίου
Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης άνοιξε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΚΕΦίΜ Δημήτρης Κατσούδας, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του τον πλήρη και κοστολογημένο χαρακτήρα των προτάσεων της Ατζέντας και χαρακτήρισε το έργο του ΚΕΦίΜ ως σημαντικό μοχλό για την ιστορική ανάκαμψη των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν οι σοβαρές ενδείξεις να εισακουστούν οι προτάσεις του.
6. Συντάξεις: Αλλαγή φιλοσοφίας, αποκατάσταση του προγραμματισμού ζωής
Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για το συνταξιοδοτικό, ο καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστήμιου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος στην παρουσίασή του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το ασφαλιστικό έβαλε τη χώρα στην κρίση, την κράτησε στην κρίση και θα την κρατήσει σε αναιμική ανάπτυξη αν δεν αναμορφωθεί ριζικά, στο πλαίσιο μιας νέας αρχής που θα το απαλλάξει από τα λάθη του παρελθόντος, θα διαχειριστεί αποτελεσματικά το βάρος κληρονομιάς, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και τη διαγενακή δικαιοσύνη και θα αποκαταστήσει τον ρόλο του ως εργαλείου σχεδιασμού ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή η πρόταση του ΚΕΦίΜ προβλέπει ένα σύστημα τριών πυλώνων με σημαντική μείωση εισφορών και ευελιξία, που δίνει κίνητρα για προσωπικό σχεδιασμό και καθιστά τους πολίτες οιονεί μετόχους της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο αναλογιστής της FHAS Ηρακλής Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξέτασης της μεταβολής του ποσοστού εισφοράς σε σχέση με τα σενάρια που θα επιλεχθούν για τη μετάβαση. Επεσήμανε ότι τα νούμερα δεν είναι τόσο τρομακτικά και επιτρέπουν τη μείωση του ελλείμματος αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές. Τόνισε ότι όπως προβλέπει και η πρόταση του ΚΕΦίΜ το κληρονομικό κόστος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χωριστό ζήτημα. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός στον δεύτερο πυλώνα.
Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εξήρε την πρόταση του ΚΕΦίΜ και τον Πλάτωνα Τήνιο σχολιάζοντας ότι καταλαβαίνει τόσο τις παραμέτρους του ασφαλιστικού όσο και τη λειτουργία της οικονομίας. Επεσήμανε ότι η ενοποίηση σε ένα ταμείο και ο εξορθολογισμός του δεύτερου πυλώνα είναι θετικά στοιχεία του νόμου Κατρούγκαλου ενώ αρνητικό του στοιχείο είναι πως επιβαρύνει υπερβολικά την εργασία. Τόνισε την ανάγκη να ελαφρυνθούν τα βάρη στην εργασία για να τονωθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος.
Ο Διευθυντής Θεσμικών Πελατών της Alpha Trust Αλέξης Σουλτουγιάννης τόνισε τη σημασία του ανταγωνισμού και της χρηστής και επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών. Υπογράμμισε ακόμη το θετικό αποτέλεσμα της αξιοποίησης των σχετικών πόρων για αναπτυξιακές δράσεις όπως τις επενδύσεις σε υποδομές.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για το Συνταξιοδοτικό εδώ.
7. Εργασιακά: Αντιμετώπιση της ανεργίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για τα εργασιακά, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Ληξουριώτης στην παρουσίασή του επισήμανε τα προβλήματα της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, της έλλειψης ειδικοτήτων και της ανισορροπίας στην αναλογία συνταξιούχων και εργαζομένων, φαινόμενα που εντείνονται από τις αναποτελεσματικότητες και την παρωχημένη αντίληψη του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Τόνισε την ανάγκη απλοποίησης και εκσυγχρονισμού της κείμενης νομοθεσίας, αποενοχοποίησης της συμβατικής ελευθερίας, και ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Ο επιχειρηματίας, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας της Νέας Δημοκρατίας, και Υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των συγκρίσιμων χωρών, η αγορά έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, το κόστος χρηματοδότησης και η υπερφορολόγηση που εμποδίζει τη συσσώρευση κεφαλαίου στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξή τους. Υπογράμμισε το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων με δεξιότητες, αλλά και τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της αυτοματοποίησης, που απαιτούν την ανάλογη προσαρμογή του εργασιακού πλαισίου με μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα.
Ο οικονομολόγος, Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων κρατά υψηλή την ανεργία και πρέπει να εξεταστεί συνολικά και απαγκιστρωμένο από τα μνημόνια στην κατεύθυνση της συνολικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τόνισε ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις ανταποκρίνονται σε ένα παλαιότερο και παρωχημένο μοντέλο κλειστής και προστατευόμενης οικονομίας, χωρίς να παρέχει καμία ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και ιδίως των παραγωγικών κλάδων.
Ο αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Δημήτρης Μαντουλίδης επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα φαινονται χαμηλοί, το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη είναι τεράστιο γεγονός που ενισχύει το brain drain. Τόνισε ακόμη την ανάγκη διαφοροποίησης ανά περιοχή και ευελιξίας των μισθών, αλλά και αντιμετώπισης της χαμηλής παραγωγικότητας και του κόστους απόλυσης.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για τα Εργασιακά εδώ.
8. Εποπτεία Αγοράς και Αδειοδότηση: Εκσυγχρονισμός και εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο
Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για την εποπτεία της αγοράς και την αδειοδότηση, Ειδικός Εμπειρογνώμων – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Ροδόλφος Δρακούλης, στην παρουσίασή του υπογράμμισε την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εναρμονισμού του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, της απλοποίησης και του εκσυγχρονισμού του ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις.
Ο πρώην Ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα σε σχέση με τις προβλέψεις των νόμων σ’ αυτούς τους τομείς έχει τεράστια απόσταση, ιδίως στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, διάσταση που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, εντόπισε ως πεδία παρέμβασης την κάλυψη αυτού του χάσματος, τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου, την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης στην κατεύθυνση της βελτίωσης των επιδόσεων της χώρας στους κρίσιμους διεθνείς δείκτες.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος τόνισε ότι παρά τις θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο ρυθμιστικό πλαίσιο, χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα απλοποίησης και εκσυγχρονισμού, ώστε να ενισχυθεί η ταχύτητα και η προβλεψιμότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προκλήσεις ενοποιημένης ψηφιοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και τη βαρύτητα των συνεπειών της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Διαβάστε την πρόταση του ΚΕΦίΜ για την Εποπτεία της Αγοράς και τις Αδειοδοτήσεις εδώ.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική ομιλία της διημερίδας περιέγραψε τις βασικές αρχές της πολιτικής πλατφόρμας του προοδευτικού φιλελευθερισμού, ο οποίος συνθέτει τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης και αναφέρθηκε σε πεδία πρακτικής πολιτικής εφαρμογής τους. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το ΚΕΦίΜ για την ποιότητα της δουλειάς και την τόλμη με την οποία εκφράζει τις ιδέες του, και ανέφερε ότι οι προτάσεις της Ατζέντας θα εξεταστούν από τους αρμόδιους για τον προγραμματικό σχεδιασμό της ΝΔ.
Μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο ΚΕΦίΜ κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Eκλογικής Eπιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 13 Απριλίου (δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ), ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας απέστειλε στον Πρωθυπουργό τα κείμενα των προτάσεων που παρουσίαστηκαν στις 11 και 12 Απριλίου στο πλαίσιο του εγχειρήματος “Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία”. Βρείτε το περιεχόμενο της επιστολής του Αλέξανδρου Σκούρα εδώ.
Κατεβάστε όλες τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΚΕΦίΜ εδώ.
Δείτε τις φωτογραφίες της διημερίδας εδώ.
Βρείτε τα βίντεο της εκδήλωσης από την πρώτη ημέρα εδώ κι εδώ και το βίντεο της δεύτερης ημέρας εδώ.
Χορηγοί επικοινωνίας:
Σχετικά άρθρα