Η μελέτη του ΚΕΦίΜ διερευνά την κοινοβουλευτική συμπεριφορά των
λαϊκιστικών κομμάτων στην Ελληνική Βουλή, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τη μελέτη της σουηδικής δεξαμενής σκέψης Timbro, Authoritarian Populism Index (https://populismindex.com/about/ ) τα λαϊκιστικά κόμματα διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες α) τα αντι-φιλελεύθερα αλλά δημοκρατικά (απολυταρχικά κόμματα) και β) τα αντι-φιλελεύθερα και αντι-δημοκρατικά (ακραία κόμματα).
Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να ελέγξει την ερμηνευτική ισχύ της μεθοδολογικής ταξινόμησης του Timbro στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, αναλύοντας και συγκρίνοντας τη στάση και τη στρατηγική των λαϊκιστικών κομμάτων στην ψήφιση των νομοσχεδίων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η μελέτη διερευνά δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 και από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε απολυταρχικά και ακραία κόμματα ερμηνεύει, σε διαφορετικό βαθμό, τη συμπεριφορά των λαϊκιστικών κομμάτων στην ελληνική Βουλή.
Τα ακραία κόμματα (ΧΑ, ΚΚΕ) δείχνουν μία συγκρουσιακή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία και μία άκαμπτη στρατηγική, ενώ δεν σημειώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα απολυταρχικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) δείχνουν επίσης μία συγκρουσιακή στάση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα ακραία κόμματα, και μια πιο ευέλικτη στρατηγική. Οι διαφορές στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά μεταξύ των απολυταρχικών κομμάτων είναι περισσότερο εμφανείς. Η εν γένει κοινοβουλευτική συμπεριφορά των λαϊκιστικών κομμάτων έρχεται σε αντίθεση με εκείνη με των μη λαϊκιστικών (ΝΔ, ΔΗΣΥ, Το Ποτάμι) τα οποία όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση διατήρησαν μία συναινετική στάση και μια πιο ευέλικτη στρατηγική.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την ευγενική υποστήριξη των Atlas Network, EPICENTER, the European Policy Information Center και Timbro.
Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της μελέτης στο Μέγαρο Μουσικής εδώ.
Κατεβάστε τη μελέτη εδώ.
LaikismosΣχετικά άρθρα