Είναι παρούσα η οικονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα και αν ναι σε ποιον βαθμό; Πόσο οικονομικά εγγράμματη είναι η νέα γενιά και πόσο το σύνολο των πολιτών; Τι μπορούμε να μάθουμε από τα προγράμματα οικονομικού εγγραμματισμού των άλλων ανεπτυγμένων χωρών και ιδιαίτερα των ευρωπαίων γειτόνων μας; Γιατί χρειάζεται να ξέρουμε οικονομικά; Πώς επηρεάζουν οι οικονομικές γνώσεις την προσωπική μας ζωή, τις αποφάσεις μας, την ανάπτυξη και την ευημερία;
Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ, στο πλαίσιο της δεύτερης Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Στην πρώτη εισήγηση της Ημερίδας με τίτλο Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οι Ελληνίδες η οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη, παρουσίασε επιλεγμένα ευρήματα της έρευνας Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός των Γυναικών στην Ελλάδα, εξηγώντας τι σημαίνει να είναι κανείς οικονομικά εγγράμματος και ποια είναι η εικόνα που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές γνώσεις τους, πόση αυτοπεποίθηση έχουν για αυτές και πως τις χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. “Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση πρέπει, οφείλει, να ξεκινά από το σχολείο και να συνεχίζεται σταδιακά και με διαφορετικούς τρόπους στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.” τόνισε η οικονομολόγος στην παρουσίασή της, αναγνωρίζοντας ότι το να αποκτήσει κανείς αυτές τις γνώσεις από τη μία είναι σαφώς μία ατομική ευθύνη, σημειώνοντας όμως και τον κομβικό ρόλο του Υπουργείου Παιδείας στην εισαγωγή της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα ως ένα διακριτό πεδίο.
Στο πάνελ Η σημασία του οικονομικού αλφαβητισμού για τη δημοκρατία συζητήθηκε ευρύτερα η σημασία του οικονομικού αλφαβητισμού και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το επίπεδό του στον γενικό πληθυσμό άλλες ατομικές συμπεριφορές, όπως τα επίπεδα αποταμίευσης, οι επιλογές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ο οικονομικός προγραμματισμός του νοικοκυριού, η επιχειρηματικότητα ή ακόμα τις εκλογικές συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στην αναδιανομή του πλούτου. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γεώργιος Πάνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Άνταμ Σμιθ (Adam Smith Business School) του University of Glasgow, ο Χρήστος Κουτσαμπέλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Χύτου.
Στο πλαίσιο της δεύτερης εισήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κώστα Δημόπουλο, ο καθηγητής παρουσίασε μερικά από τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ με θέμα την Οικονομική Εκπαίδευση στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις ευρωπαϊκές χώρες, με έμφαση στις χώρες της Ε.Ε. Η μελέτη ολόκληρη με τα πλήρη ευρήματά της πρόκειται να δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Στο πάνελ Η διδασκαλία των οικονομικών στην Ελλάδα: τι αλλαγές θέλουμε; ο καθηγητής Κώστας Δημόπουλος τόνισε την ανάγκη να βρούμε τον χώρο και τον τρόπο ένταξης μαθημάτων οικονομικής εκπαίδευσης στα ελληνικά προγράμματα σπουδών. Τη σημερινή εικόνα της οικονομικής εκπαίδευσης τόσο στον γενικό πληθισμό όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιέγραψε στη δική του ομιλία ο Γιώργος Καμαρινός, οικονομολόγος – εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαχειριστής της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας www.economics.edu.gr, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Ξενοφών». Ο Ευάγγελος Μαυρικάκης, Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το πάνελ συντόνισε ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης.
Στη δική του εισήγηση ο Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ και Υπεύθυνος Διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες του ΚΕΦίΜ που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2022, με στόχο τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού των μαθητών αλλά και του ελληνικού πληθυσμού συνολικά. Η μία από τις δύο πρωτοβουλίες αφορά τη μετάφραση στα ελληνικά του βραβευμένου βιβλίου οικονομικών “Οικονομικά σε 31 Ώρες”, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε μία σειρά από ευρωπαικά και όχι μόνο κράτη ως σχολικό εγχειρίδιο οικονομικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία 31 βίντεο-μαθημάτων με θέμα τα οικονομικά, προσβάσιμων σε όλες και όλους διαδικτυακά.
Στην τέταρτη και καταληκτική εισήγηση, ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Generation Y, χρυσός χορηγός της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας 2021-2022 Τάσος Σπανίδης αναφέρθηκε στα οφέλη του οικονομικού αλφαβητισμού για την επιχειρηματικότητα. Η ελληνική αγορά, κοινωνία δεν εκπαιδεύεται επαρκώς για το τι είναι οικονομία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, και ως εκ τούτου χαρακτήρισε την είσοδο του θεσμού της οικονομικής ολυμπιάδας στη χώρα μας ιδιαίτερα υψηλής αξίας.
Ολόκληρη την Ημερίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
Σχετικά άρθρα