Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο με θέμα τη «Φιλελεύθερη και Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821» που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ στο πλαίσιο των τελευταίων του δράσεων για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», με την παρουσία φοιτητών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινού, και παρουσιάσεις εργασιών υψηλού επιστημονικού επιπέδου και πλούσιων θεματικών από προπτυχικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.
Την έναρξη του Συνεδρίου σήμανε η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρου Σκούρα, ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία γέννησης της μεγάλης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του φιλελεύθερου χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης και το όραμα του ΚΕΦίΜ για ουσιαστική συμβολή στην ανάδειξή του, με επικεφαλής της πρωτοβουλίας τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή.
Ο επικεφαλής του προγράμματος και διευθυντής ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, με τη σειρά του καλωσόρισε τους συνέδρους περιγράφοντας τη διαδικασία επιλογής των τελικών εργασιών, και ευχαρίστησε όσες και όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή του, όπως επίσης και τους νέους επιστήμονες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους με τις εργασίες τους.
Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Γιώργος Αρχόντας, εργασίες παρουσίασαν ο Γεώργιος Τασούλης, Προπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Επανάσταση του 1821: Αγώνας για ένα εθνικό κράτος δικαίου», ο Αντώνιος Χιωτέλλης, Προπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Η ελληνική επαναστατική εμπειρία και οι διεθνείς της προσλήψεις», και ο Γεώργιος Καράντζιος, Μεταπτυχιακός φοιτητής, Νομική Σχολή, Δημοκρίτειο, Πανεπιστήμιο Θράκης και Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η επίδραση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών ιδεών του γαλλικού επαναστατικού συνταγματισμού στα πρώτα ελληνικά συντάγματα».
Στη δεύτερη συνεδρία, την οποία και συντόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Δημήτριος Κατσούδας τις εργασίες τους παρουσίασαν ο Γεώργιος Ναθαναήλ, Πτυχιούχος, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η κατάσταση της παιδείας στην Ελλάδα μέσα από το έργο του Friedrich Thiersch “Η Ελλάδα του Καποδίστρια”», ο Νεκτάριος Καλύβας, Μεταπτυχιακός φοιτητής, ΠΜΣ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση στον εμφύλιο του 1824: Προσλήψεις των φιλελεύθερων, δημοκρατικών αξιών και αντιδράσεις μέσα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη», ο Γιώργος Δρίτσας, Διπλωματούχος ΠΜΣ Ιστορίας της Φιλοσοφίας και των Ιδεών, Τμήμα Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Thomas Jefferson και Αδαμάντιος Κοραής: οι παράλληλοι βίοι δύο πολιτικών στοχαστών», και ο Αλέξανδρος-Χρήστος Γκοτινάκος, Μεταπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη δική του εργασία με τίτλο «Η φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Επανάστασης του 1821: προς μια ποσοτικοποίηση».
Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο επικεφαλής του προγράμματος, διευθυντής ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, παρουσιάστηκαν εργασίες υποψήφιων διδακτόρων και διδακτορισσών. Συγκεκριμένα εργασίες παρουσιάστηκαν από τους Νίκο Ζέρβα, Διδάκτορα – Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με θέμα «Η υπουργική οργάνωση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης: Η Αποθέωση τον “Διοικητικού Μιμητισμού”», τον Ιάσωνα Κουτούφαρη-Μαλανδρίνο, Υποψήφιο Διδάκτωρα Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Σκέψεις για τη ρεπουμπλικανική διάσταση της Επανάστασης του 1821», τη Δέσποινα Τσίντζα, Υποψήφια Διδάκτωρα Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής: Το ζήτημα της παιδείας μέσα από τις φιλελεύθερες “Σημειώσεις” του» και τη Στυλιανή Χριστοφορίδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Το αίμα στα επαναστατικά συντάγματα της Ελλάδας».
Την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου απήυθηνε ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος. Η κεντρική ομιλία του Έλληνα Συνταγματολόγου είχε ως θέμα “Τα Συνταγματικά του Κοραή”. Στην ευρύτερη αποτίμησή του για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ, ο κορυφαίος Έλληνας Συνταγματολόγος ανέφερε: “Ήθελα να συγχαρώ πραγματικά εκ βάθους καρδίας το ΚΕΦίΜ, για αυτήν την πρωτοβουλία, να οργανώσετε τη σημερινή Ημερίδα ως αποκορύφωμα όλης της προσπάθειας συντάξεως πρωτότυπων εργασιών. Ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει μία δεξαμενή σκέψης για να τιμήσει τα 200 χρόνια”.
Η αυλαία του Συνεδρίου έπεσε με τον επίλογο του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΚΕΦίΜ, Νίκου Ρώμπαπα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Συνέδριο αυτό, σήμανε την ολοκλήρωση ενός από τα πιο μεγάλα και φιλόδοξα έργα που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το ΚΕΦίΜ, του προγράμματος Ελλάδα 2021, το πρώτο μέρος του οποίου αποτελείτο από την Ατζέντα για την Ελευθερία και την Ευημερία, και το δεύτερο από την πρωτοβουλία 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση. Κλείνοντας, και σε κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια στην επιλογή των εργασιών:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση” πραγματοποιήθηκε με τη χορηγική υποστήριξη του John Templeton Foundation. Οι απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος ανήκουν στους συμμετέχοντες και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις του John Templeton Foundation.
Σχετικά άρθρα