
Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022: Πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα;

Οι διεθνείς συνεργάτες του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών στον Καναδά, το Cato και το Fraser Institute, δημοσιεύουν όπως κάθε χρόνο, έναν από τους σημαντικότερους Δείκτες που αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα της παγκόσμιας ελευθερίας, τον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021.
Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας, στην όγδοη έκδοσή του, μετράει τη συνολική ανθρώπινη ελευθερία μέσα από 83 ενδείκτες που αφορούν την ατομική και την οικονομική ελευθερία. Τα βασικά πεδία της ανθρώπινης ελευθερίας που μετράει ο δείκτης είναι: η νομοκρατία, η ασφάλεια και η προστασία, η ελευθερία της μετακίνησης, η θρησκευτική ελευθερία, η πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην Κοινωνία των πολιτών, η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, οι ανθρώπινες σχέσεις, το μέγεθος του κράτους, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, η ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και η επιχειρηματικότητα.
Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε συνοπτικά τα δεδομένα που αφορούν την κατάταξη και τις κυριότερες μεταβολές που αφορούν τη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει την 57η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη για το 2022, ανάμεσα σε 165 χώρες.
Τα δεδομένα της φετινής έκδοσης αφορούν στοιχεία του 2020, όπου γίνεται εμφανές ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid-19 και των αποφάσεων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της επηρέασαν σημαντικά τις ελευθερίες παγκοσμίως.

Ελλάδα: Βασικά Συμπεράσματα
- Η Ελλάδα, 57η ανάμεσα σε 165 χώρες του Δείκτη, βρίσκεται ανάμεσα στο Περού και τη Ναμίμπια, έχοντας χειρότερη επίδοση από χώρες όπως η Μογγολία, η Αλβανία, και η Γεωργία στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022.
- Συνολικά στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022, η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Ουγγαρία.
- Αναλυτικά, στον δείκτη που αφορά την ανθρώπινη ελευθερία η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ξεπερνώντας την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ στον δείκτη που αφορά την οικονομική ελευθερία βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.


Οι κυριότερες μεταβολές για τη χώρα μας συγκριτικά με την περσινή έκδοση του Δείκτη:
- Η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το 2021 σημειώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Capital controls, με βελτίωση +4,6 μονάδων στα 10.
- Επίσης, σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2021 σημειώθηκε στην κατηγορία της ατομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Integrity of the legal system, με βελτίωση +0,4 μονάδων στα 10.
- Η μεγαλύτερη χειροτέρευση σε σχέση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής ελευθερίας και τον Eib Private sector credit3, με χειροτέρευση -10 μονάδων.
- Επίσης, σημαντική χειροτέρευση σε σχέση με το 2021 σημειώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Ελευθερία επισκεψιμότητας αλλοδαπών (Freedom of foreigners to visit4), με χειροτέρευση –3,7 μονάδων.

Ολόκληρη η μελέτη του Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022 και τα αναλυτικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στα αγγλικά εδώ:
Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022 αξιοποιεί δεδομένα του 2020.
1.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει έως και 13 τύπους διεθνών ελέγχων κεφαλαίων. Η βαθμολογία 0-10 είναι το ποσοστό των capital controls που δεν επιβάλλονται ως μερίδιο του συνολικού αριθμού των capital controls που αναφέρονται, πολλαπλασιαζόμενο επί 10.
2. Δύο μέτρα που περιλαμβάνουν ένα στοιχείο κινδύνου. Κάθε υποσυστατικό ισούται με το ήμισυ του συνόλου. Το υποσυστατικό «νόμος» αξιολογεί τη δύναμη και την αμεροληψία του νομικού συστήματος και το υποσυστατικό «τάξη» αξιολογεί τη λαϊκή τήρηση του νόμου.
3. Αυτή η συνιστώσα προσδιορίζει τον βαθμό στον οποίο τα άτομα και οι ομάδες έχουν ελευθερία μετακίνησης και διαμονής, δηλαδή το δικαίωμα των πολιτών να εγκατασταθούν και να ταξιδέψουν στη χώρα τους καθώς και να φύγουν και να επιστρέψουν στη χώρα της επιλογής τους χωρίς να υπόκεινται σε πραγματικούς περιορισμούς ή περιορισμούς.
4. Αυτό το στοιχείο μετρά το ποσοστό των χωρών για τις οποίες μια χώρα απαιτεί visa από τους ξένους επισκέπτες. Αντικατοπτρίζει την ελευθερία των αλλοδαπών να ταξιδεύουν σε μια χώρα για τουριστικές και βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σχετικά άρθρα