e-Masterclass Σύγχρονες όψεις ελεύθερου εμπορίου: Οι εμπορικές συμφωνίες στην ΕΕ
Το ελεύθερο εμπόριο – ελεύθερο από τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια των δασμών και της περιττής κρατικής ρύθμισης – αυξάνει την ευημερία όλων όσοι συμμετεχόντων σε αυτό.
Donald J. Boudreaux
Ήδη από την εποχή της πρώιμης οικονομικής σκέψης (Άνταμ Σμιθ, Ντέιβιντ Ρικάρντο) τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου όχι μόνο είχαν διαφανεί αλλά και η συστηματική μελέτη υποδείκνυε ολοένα και πιο έντονα ότι το ελεύθερο εμπόριο καθαυτό αποτελούσε αιτία οικονομικής άνθησης. Τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου σήμερα συγκεντρώνουν όσο λίγα οικονομικά ζητήματα ευρεία ομοφωνία, ανάμεσα σε οικονομολόγους και μη. Τι είναι αυτό λοιπόν που εμποδίζει την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου σήμερα παγκοσμίως ή ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο και από που προέρχονται οι αντιστάσεις; Γιατί παρά την αναντίρρητη ευημερία που παράγει το ελεύθερο εμπόριο για όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό, ηχηρές φωνές στις σύγχρονες κοινωνίες τάσσονται όλο και συχνότερα υπέρ του προστατευτισμού;
Με αφορμή τη μελέτη “Θέτοντας Εμπόδια: Αλλάζοντας στάση για το εμπόριο στη Νότια Ευρώπη” που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το ΚΕΦίΜ, στο πλαίσιο του δικτύου EPICENTER και σε συνεργασία με το Fundacion Civismo και το Istituto Bruno Leoni, σχετικά με τα εμπόδια κύρωσης των ευρωπαϊκών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, μέσα από το παράδειγμα τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) πραγματοποιούμε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 το επόμενό μας Masterclass με θέμα την απελευθέρωση του εμπορίου.
Εισηγητές:
Σωτήρης Γεωργανάς | αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City University του Λονδίνου
Κωνσταντίνος Σαραβάκος | πολιτικός επιστήμονας, Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων ΚΕΦίΜ
Το Masterclass θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας.
Τα Masterclass του ΚΕΦίΜ έχουν τη μορφή ωριαίας διάλεξης και είναι ελεύθερα προς παρακολούθηση για όλους κατόπιν εγγραφής:
Οι εισηγητές του Masterclass
Ο Σωτήρης Γεωργανάς μετανάστευσε στη Βόννη το 1999 για να σπουδάσει Οικονομικά. Με σταθμούς στην Universitat Pompeu Fabra (Βαρκελώνη) και στο Ohio State University (ΗΠΑ), ολοκλήρωσε το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη του Ράινχαρντ Ζέλτεν στη Βόννη το 2009. Συνέχισε έκτοτε να εργάζεται ή να ασχολείται με την έρευνα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη (Royal Holloway, École Polytechnique, New York University), ενώ σήμερα ζει μεταξύ Λονδίνου – όπου διδάσκει Εφαρμοσμένη Θεωρία Παιγνίου ως αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City University – και Αθήνας. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα κορυφαία περιοδικά της Οικονομικής Επιστήμης. Ο Σωτήρης Γεωργανάς είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, ενώ συμμετέχει και ως μέλος στο Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες οικονομολόγους.
Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος είναι πολιτικός επιστήμονας και Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ρυθμιστική πολιτική, την πολιτική οικονομία (φτώχεια, ανισότητα και ευημερία) και τα πολιτικά κόμματα (δημοκρατία, λαϊκισμός και πολιτική συμπεριφορά). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι ακόμη επισκέπτης ερευνητής στο European Policy Information Center (EPICENTER,) ένα ανεξάρτητο δίκτυο εννέα δεξαμενών σκέψης από όλη την Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία (με άριστα) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας την μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία πάνω στις φιλελεύθερες δεξαμενές σκέψης στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση μέχρι το 2010. Ακόμη, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και την Διοίκηση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.
Σχετικά άρθρα