Του Γιώργου Αρχόντα*
Πάνω από 6 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των επιδοματικών μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της ακρίβειας, στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής συγκρούονται.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει συμβολικά ένα από τα τελευταία βήματα στη μακρά και δύσκολη διαδικασία της εξόδου της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και την επανείσοδό της στη χορεία των κανονικών ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ταυτόχρονα, στο πρακτικό επίπεδο, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας πέρα από το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει το κόστος του δανεισμού για το κράτος και τους ιδιώτες, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες ανάλογες οικονομίες, καθώς το συνολικό κόστος δανεισμού εξαρτάται βεβαίως και από τις διεθνείς τάσεις στα επιτόκια.
Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Ιανουάριο απάντησαν συνολικά 25 Ελληνίδες και Έλληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 64% δηλώνει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των επιδοματικών μέτρων στην περίπτωση που οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής συγκρούονται, ενώ το 16% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 20% των απαντησάντων.
Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων επισημαίνουν αφενός ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για φέτος, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος να αποτελεί το ελάχιστο τίμημα που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη, τονίζεται ότι τα επιδοματικά μέτρα, ενώ είναι δημοφιλή ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, είναι μέρος μιας συμπτωματολογικής αντιμετώπισης των συνεπειών της έκτακτης τρέχουσας κατάστασης και δεν συμβάλλουν στη διόρθωση των παθογενειών της οικονομίας. Έτσι, υποστηρίζεται ότι οι τυχόν επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει φέτος να κατευθύνονται πιο στοχευμένα στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ωφελήσει συνολικά όλους τους πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίζει να ανταποκρίνεται και φέτος στην ανάγκη έκτακτων επιδοματικών ενισχύσεων, καθώς στην περίπτωση που διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες από την καθυστέρηση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Ενδιαφέρον έχει τέλος η επισήμανση από αρκετά μέλη του Πάνελ, και ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους στο ερώτημα, ότι οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής δεν είναι αυτονόητα ασύμβατοι μεταξύ τους, καθώς άλλωστε η ανάγκη εντοπισμού του ιδανικού μείγματος δημοσιονομικής αυστηρότητας και κοινωνικής πολιτικής αποτελεί μόνιμη και θεμελιώδη παράμετρο του σχεδιασμού και της άσκησης πρακτικής πολιτικής.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΔΩ.
Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη Καθημερινή την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023.
Σχετικά άρθρα